De USA Today meldt dat het nieuwe motion control-systeem van Microsoft voor de Xbox360 van naam veranderd is. Tijdens de Electronic Entertainment Expo die deze week van start zal gaan zullen zowel Microsoft als Sony meer details geven over hun motion control-systeem.

‘Kinect’ is de nieuwe naam voor motion control-systeem van Microsoft dat voorheen bekend stond als Project Natal. Het systeem maakt gebruik van een ingebouwde camera en microfoon en maakt gebruik van gezichts- en spraakherkenning, waarmee de gebruiker in staat is om in te loggen op Xbox Live, spellen te starten en films te pauzeren, zo meldt USA Today.

Microsoft’s Marc Whitten geeft Nintendo credit voor het in beweging brengen van het gebruik van motion control op spelcomputers. Ze hebben verbazingwekkende dingen gedaan en ‘nieuwe mensen naar de categorie gebracht’. Wel geeft Whitten meteen aan dat Kinect fundamenteel anders is dat de motion control-systeem van de Wii. "Mijn lichaam wordt de controller en je bent in staat om te communiceren met het systeem door middel van spraak."

Ondertussen zijn er al meerdere spellen in ontwikkeling speciaal bedoeld om te spelen in combinatie met Kinect. Zo zal er een variant op Wii Sports uitgebracht worden, genaamd Kinect Sports. Net zoals in Wii Sports zijn er een aantal ‘mini-games’ die er gespeeld kunnen worden door middel van gebaren, zoals boksen, bowlen, voetbal en tafeltennis. Een racegame genaamd Joyride, waarbij spelers hun handen gebruiken om een denkbeeldig stuur vast te houden. Een soort tamagotchi-spel genaamd Kinectimals, waarbij je 20 verschillende katten, waaronder leeuwen en tijgers, traint en met ze kan spelen, en Kinect Adventures, een raft-spel waarbij je met maximaal vier spelers op een vlot probeert te manoeuvreren op een rivier door middel van naar links of rechts leunen.

Volgens USA Today zou Microsoft ook samenwerken met MTV Games om de ‘So You Think You Can Dance’-ervaring naar de huiskamer te brengen.