SPAMfighter constateert de laatste tijd een enorme toename in Twitter- en social media-spam, vooral de afgelopen drie dagen. Opvallend is dat spammers vooral de layout van Facebook en Twitter-e-mails gebruiken waarin gebruikers worden verleid om nepwebsites met malware te bezoeken.

Het aantal van dit soort spamaanvallen is afgelopen dagen met vijfhonderd procent toegenomen. De spam-e-mails zijn herkenbaar aan rare onderwerpregels als ‘Twitter 049-81’ of variaties op ‘Angelina Jolie invited you to join Facebook’ en zijn buiten deze afwijkende onderwerpen nauwelijks van echt te onderscheiden.

Martin Thorborg, medeoprichter en Chief Marketing Officer van SPAMfighter zegt er het volgende over: "Spammers kennen de kracht van sociale netwerken en de invloed ervan op de gebruikers. Daarom proberen ze internetters ook via dit kanaal een loer te draaien. Let dus goed op als je een uitnodiging ontvangt van iemand die je niet kent. Daarnaast zijn ook nepprofielen een gevaar. Vooral beroemdheden, onder wie Penélope Cruz, hebben op hun naam een vals Twitter-account. Ook diverse Nederlandse politici, zoals Geert Wilders en Jan Peter Balkenende, hebben te maken met nepprofielen."

Facebook en Twitter hebben al verschillende methodes ontwikkeld om nepprofielen aan te pakken. Tegen het oneigenlijke gebruik van de lay-outs van de uitnodigingsmails is niet veel te doen.