RIM reageert op BlackBerry-verbod Midden-Oosten

Research In Motion heeft in een reactie op de verbanning van de BlackBerry in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten laten weten dat het geen toegang kan geven tot data die met encryptie beveiligd is.

RIM reageert op BlackBerry-verbod Midden-OostenOverheden in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, India en Indonesië hebben er bezwaar tegen dat de BlackBerry’s hun communicatie versleutelen. Berichten van gebruikers zijn als gevolg van de beveiliging niet af te tappen door veiligheidsdiensten.

Volgens RIM-topman Michael Lazardis is het probleem niet beperkt tot de BlackBerry maar staat het vrij gebruik van internet als geheel op het spel. "Alles op internet is versleuteld", aldus Lazardis in een interview met de Wall Street Journal. Lazardis zei dat landen die niet kunnen omgaan met internet het maar helemaal moeten afsluiten, en ziet het als zijn taak om de betrokken autoriteiten ‘op te voeden’ zodat ze de ‘realiteit van het internet’ beter begrijpen.

Buitenlandse overheden zouden met het afsluiten van BlackBerry-diensten politieke punten willen scoren. Indien RIM zou toegeven aan de bezwaren en autoriteiten toegang zou verlenen tot verzonden informatie dan zou het bedrijf zijn reputatie op het spel zetten, aldus Lazardis.

RIM liet eerder weten dat het niet in staat is om toegang te verlenen tot data die met encryptie is beveiligd, en in het verleden ook nooit iemand toegang gegeven heeft. RIM zou wel op basis van een gerechtelijk aftapbevel bereid zijn om versleutelde data af te staan.

Bron:automatiseringgids