2min

Al sinds het begin van het internet worden webpagina’s voorzien van teksten die maar in een handvol lettertypes zijn geschreven. Dat komt voornamelijk omdat er in het begin maar een zeer beperkt aantal lettertypes werden meegeleverd met de besturingssystemen. Tegenwoordig worden er al veel meer meegeleverd alleen verschilt het nog steeds per besturingssysteem, waardoor webontwikkelaars voor hun teksten, steeds terugvallen op de basis lettertypes.

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft nu een eerste officiële versie gelanceerd van het Web Open Font Format (WOFF). Ontwikkelaars krijgen hiermee de mogelijkheid om veel meer rechtenvrije lettertypes te gebruiken en mee te sturen bij het ophalen van de webpagina, hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van het besturingssysteem.

De basis lettertypes die nu veelal gebruikt worden kent iedereen wel: Arial, Times New Roman, Verdana, Impact, Courier en Comic Sans. Er bestaan echter duizenden lettertypes, het probleem is dat op veel van die lettertypes copyright berust en dat een browserfabrikant daar dan de rechten voor moet betalen. Daarom zijn de verschillen ook zo groot per besturingssysteem, iedereen levert andere lettertypes mee, die zij aantrekkelijk vonden om te kopen of die gratis beschikbaar zijn. Om aan al die afhankelijk en omslachtigheid een eind te maken is WOFF bedacht.

Het WOFF is een bundeling van lettertypes die ook beschikbaar zijn in TrueType, OpenType en het Open Font Format. WOFF biedt een methode om de lettertypes te comprimeren tot wel 40%, hierdoor is het mogelijk om ze on demand aan te bieden. Zodra een website in zijn CSS (Cascading Style Sheets) gebruik maakt van een WOFF lettertype, dan kan deze direct worden gedownload, uitgepakt en toegepast. Het is dus niet nodig dat de browserfabrikant of het besturingssysteem al die lettertypes gaat meeleveren, wel moeten de browsers WOFF gaan ondersteunen.

Op dit moment wordt WOFF al ondersteund door Firefox. Internet Explorer zal vanaf versie 9 WOFF gaan ondersteunen, net als Chrome, Opera en Safari in hun nieuwe versies.

Iedere lettertypeontwikkelaar kan een WOFF-container maken voor zijn lettertypes en deze op het web beschikbaar maken. Er zullen straks dus een hele hoop lettertypes bij gaan komen en veel webpagina’s zullen wellicht gebruik gaan maken hiervan, voor de bezoeker is het te hopen dat de websites er geen kermis van gaan maken.