2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Worldwide Web Consortium (W3C) gaat 60 richtlijnen opstellen die webontwikkelaars kunnen hanteren als ze sites voor mobiele telefoons ontwerpen. Met de richtlijnen hopen de bedrijven achter het W3C dat meer mensen hun mobieltje gaan gebruiken om op het internet te surfen.

Veel telefoons hebben tegenwoordig de mogelijkheid om op het internet te surfen middels een ingebouwde webbrowser. Providers bieden in toenemende mate services aan die dit technisch mogelijk maken, maar tot nog toe slaan die services nog niet echt aan. Zo blijkt uit onderzoek van M:Metrics dat slechts 19 procent van alle Amerikanen regelmatig met hun mobieltje op het internet zit.

Bedrijven als Nokia, Vodafone en Google hebben nu besloten dat er duidelijke richtlijnen moeten komen voor websites die ontworpen worden voor mobieltjes. Naast deze drie bedrijven zijn er nog 27 bedrijven die het W3C ondersteunen. Het W3C heeft diverse richtlijnen opgesteld voor standaard websites en bijna alle ontwikkelaars houden deze regels aan. Het W3C hoopt dat dit ook gaat gebeuren met de nieuwe richtlijnen.

"We zien dat mensen apparaten hebben waarmee ze het internet op kunnen, maar ze doen dat nog niet heel vaak. Veel websites op het internet werken niet goed met mobiele telefoons en deze sites zouden een stuk meer mensen kunnen trekken als ze een betere navigatie voor mobiele telefoons zouden hebben", aldus Daniel Applequist van Vodafone.

De adviezen van het W3C zijn in sommige gevallen vrij praktisch van aard. Zo raadt het consortium aan om geen grote afbeeldingen te gebruiken en pop-ups achterwege te laten. Ook moeten sites zo ontworpen worden dat de content bovenin het scherm verschijnt, zodat telefoongebruikers niet eerst langs een hele lijst navigatielinkjes hoeven te scrollen.

Een ander advies is om geen gebruik te maken van cookies. Cookies zouden het laden van de website vertragen en aangezien ze toch niet werken op telefoons kunnen ze prima achterwege worden gelaten.
De nieuwe richtlijnen, genaamd ‘Mobile Web Best Practices 1.0’ zijn te vinden op de website van het W3C