3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het lijkt erop dat Sony nu toch lijkt te moeten gaan incasseren. De beveiliging van de PlayStation 3 lijkt nu echt te zijn gebroken. Een nieuw bedrijf meldt dat het een USB-stick op de markt gaat brengen waarmee het mogelijk wordt om gekopieerde games te spelen, die op de harde schijf van de PS3 geplaatst kunnen worden. Wat de USB-stick zou doen, is niet veel meer dan de PlayStation 3 opstarten in debug-modus.

Er zijn inmiddels een aantal video’s verschenen op internet waarin wordt uitgelegd hoe het werkt. Er wordt tevens gesteld dat buiten de eigen harde schijf van de PS3 ook externe media kunnen worden gebruikt om games op te plaatsen en te spelen.

In de video’s die geplaatst zijn door OZModchips.com is te zien hoe er een USB-stick wordt geplaatst in de PS3, waarna er een bootloader verschijnt die het mogelijk maakt om een game te kopiëren of te starten vanaf de harde schijf of een ander extern medium. Een ander voordeel buiten het spelen van gekopieerde games, is dat de games ook twee keer zo snel worden ingeladen vanaf de harde schijf dan vanaf een Blu-ray-disk. Het kopiëren van games naar de harde schijf van de PlayStation 3 of extern medium kan tot op heden alleen nog als dat gebeurt van een originele Blu-ray-gamedisk, dus niet vanaf een kopie.

De werking van de stick is inmiddels door verschillende hackers en testers bevestigd. Langzaamaan komen er ook meer gegevens binnen druppelen. Inmiddels zouden er al rond de 200 gametitels zijn gestart met behulp van de stick. Hiermee is de kans dus groot dat usenet de komende maanden wordt overspoeld met kopieën van PS3-titels.

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat Sony’s reactie is op dit nieuws, maar het ligt voor de hand dat het zeker niet blij is. Ook is de grote vraag: kan Sony hier nog iets tegen doen? Sony zal waarschijnlijk zeker met nieuwe firmware gaan komen om te trachten deze USB-stick te blokkeren. De USB-stick beschikt echter ook weer over een updatefunctie, waardoor ook de hackers weer nieuwe firmware kunnen maken en uitrollen voor de stick. Het lijkt een kat-en-muisspel te gaan worden.

De grote vraag blijft op dit moment: hoe goed werkt deze jailbreak, voor hoelang werkt die en kunnen de hackers steeds nieuwe manieren vinden om de stick operationeel te houden? Ook is er voldoende speculatie of Sony in staat is om eventuele onlinegamers die gebruik maken van de stick te herkennen en te bannen. Door het omzeilen van de beveiligingen staat de deur voor homebrew ook open, wat op termijn zou kunnen betekenen dat er ook cheaters komen met behulp van speciale software. Voor Sony is dit in elk geval een horrorscenario als de stick echt zo goed is als de makers beweren.

Sony is als enige fabrikant erin geslaagd om voor een zeer lange tijd een console op de markt te hebben waar geen hacks voor beschikbaar zijn en waarbij het spelen van gekopieerde games onmogelijk is. De Nintendo Wii en de Xbox 360 waren vrij snel na hun release al gehackt.

Deze video laat zien hoe games worden gekopieerd.

Hier is een demo van de jailbreak te bewonderen.