Volgens diverse bronnen is Google momenteel bezig met het testen van een nieuwe Voice over IP-service, deze VoIP dienst wordt naar alle waarschijnlijkheid een onderdeel van GMail.

De door CNET ontdekte screenshot laat duidelijk zien dat de functionaliteit al getest wordt en binnen de omgeving van GMail werkt. De software achter Google’s VoIP dienst zou gebaseerd zijn op Google Talk en Google Voice. Google Talk dat al enkele jaren bestaat is een minder populaire instant messaging en VoIP applicatie.

Google Voice is een telefoondienst van Google die momenteel alleen in de VS beschikbaar is. Met Voice kunnen gebruikers gratis of heel goedkoop bellen en sms’en, gesprekken laten doorschakelen naar verschillende andere telefoonnummers op basis van het tijdstip van de dag en voicemail berichten ontvangen als tekstberichten. Dit zijn pas de belangrijkste functies van Google Voice, er zijn nog tientallen andere mogelijkheden en functies.

De nieuwe dienst van Google zou een directe concurrent kunnen worden van Skype. Via Gmail even snel iemand bellen kan een groot succes zijn als het goedkoop en laagdrempelig wordt. Het lijkt er op dat Gmail gebruikers straks niets hoeven te betalen voor gesprekken naar Amerikaanse en Canadese nummers maar dat voor andere nummers wel een klein bedrag in rekening wordt gebracht.

Ook zal het niet vereist zijn om over een Google Voice-nummer te beschikken, wat het uitrollen van deze dienst in meerdere landen mogelijk maakt, ook kan er gebeld worden naar zowel vaste als mobiele nummers.

Skype zal niet al te blij zijn als Google met deze dienst op de proppen komt, zij zijn net bezig hun vleugels uit te slaan naar smartphones en tablets. Als er dan vanuit Gmail ondersteuning komt voor VoIP bellen vanuit je browser hebben ze er ineens een hele grote concurrent bij.