1 min

Ook in het hoger beroep rondom de Street View-auto’s heeft Google het onderspit moeten delven. De auto’s verzamelden enkele jaren lang in minimaal 30 landen gegevens van WiFi-netwerken en daarmee schond Google op grote schaal de privacy van mensen. Het besluit is belangrijk omdat het als voorbeeld kan dienen voor andere aanklagers in dezelfde kwestie.

Het verzamelen van data van WiFi-netwerken was in strijd met de Amerikaanse wet, zo besloot een rechter in San Francisco, in het hoger beroep dat Google aantekende. De auto’s verzamelden allerlei niet-gecodeerde gegevens waaronder ook gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mails, terwijl de auto’s bedoeld zijn om panoramafoto’s te maken voor de Street View-functie van Google Maps. Google vond dat het niets verkeerd deed omdat de data niet versleuteld was, maar daar stemde de rechter niet mee in.

Verschillende privacy-organisaties zijn tevreden met de uitspraak van de rechter. Google heeft juist teleurgesteld gereageerd op het besluit. De zoekgigant bekijkt nu wat de vervolgstappen in deze zaak zullen zijn.

Google werd ook in Duitsland al schuldig bevonden voor dezelfde praktijken en kreeg daar een boete van 145.000 dollar opgelegd.