De ruzie tussen Google en Facebook begint toe te nemen: Google heeft zijn gebruiksvoorwaarden een klein beetje aangepast met als gevolg een grote impact op Facebook. Gebruikers van Gmail kunnen namelijk hun contacten niet meer importeren naar Facebook, omdat het bedrijf vindt dat Facebook niet eerlijk speelt.

Dit meldt TechCrunch. De nieuwe voorwaarde van Google houdt in dat partijen wel de Gmail-functie mogen gebruiken, maar dan moeten zij zelf ook gegevens van hun gebruikers delen. Facebook biedt deze mogelijkheid echter niet: als iemand een account op Facebook aanmaakt kan hij zijn Gmail-contacten importeren om zo op Facebook bestaande contacten te vinden, maar andersom is dit niet mogelijk op Facebook.

Facebook heeft het onlangs wel mogelijk gemaakt om data van Facebook te downloaden, zoals prikbordberichten, foto’s, video’s en privéberichten. Vooralsnog kun je geen contactgegevens van Facebook afhalen en dat vindt Google niet eerlijk. Hierdoor komt het sociale netwerk niet in aanmerking voor een eventuele samenwerking met Google.

Een woordvoerder van Google laat aan TechCrunch weten dat de zoekmachine toegewijd is om het gebruikers makkelijk te maken om hun data in Google-producten te stoppen en ze er weer uit te halen: "We hebben zelfs een databevrijdingsteam dat niets anders doet dan het bouwen van import- en exporttools voor gebruikers. We zijn ook niet de enige: veel sites bieden de mogelijkheid om informatie zoals contactgegevens snel en makkelijk te importen of exporteren. Sites die dat niet doen, zoals Facebook, sturen de gebruikersdata in een doodlopende straat," aldus de woordvoerder aan TechCrunch.

"Daarom hebben we onze aanpak lichtjes veranderd, om aan te duiden dat gebruikers er zich vaak niet van bewust zijn dat de gegevens die ze importeren, op sites zoals Facebook, daar gevangen zitten." De woordvoerder laat verder weten dat Google de gebruikers toelaat om hun contacten te exporteren uit hun producten en en er mee doen wat ze willen, "maar we laten niet meer toe dat websites gebruikers geautomatiseerd importeren via onze API zonder dat ze zelf een gelijkwaardige export aanbieden", aldus de woordvoerder van Google.