2min

Het hoger beroep van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, is afgewezen. De rechtbank heeft bepaald dat Assange uitgeleverd mag worden aan de Zweedse autoriteiten. verkrachting en seksuele intimidatie van twee voormalige Wikileaks-medewerkers.

De Britse rechtbank deed vandaag deze uitspraak. De Australische computerexpert wordt ervan beschuldigd twee voormalige Wikileaks-medewerkers te hebben verkracht. Daarnaast zou hij hij zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie.

Zweden vroeg vorig jaar om een internationaal aanhoudingsbevel voor de oprichter van Wikileaks. Het was bekend dat Assange zich toentertijd in het Verenigd Koninkrijk bevond, maar de Britse opsporingsdiensten vonden dat er onvoldoende aanleiding was om hem te arresteren. In december 2010 meldde Assange zich vrijwillig bij de politie. Zweden vroeg vervolgens om zijn uitlevering, maar verzette Assange zich daartegen.

De Britse rechter heeft nu dus bepaald dat Assange wel uitgeleverd mag worden aan Zweden. Het is aannemelijk dat de Australiër het er niet bij laat zitten. Hij heeft de mogelijk om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan bij de Hoge Raad. Assange moet dat binnen nu en twee weken kenbaar maken.

In hoger beroep gaan is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. De Hoge Raad neemt pas een zaak in behandeling als daar een maatschappelijk belang mee gemoeid is. En de grote vraag is of de rechter vindt dat daarvan sprake is in deze kwestie. Assange verliet vol zelfvertrouwen de rechtszaal. "De komende dagen zullen wij nadenken over onze volgende stap", aldus een emotieloze Assange. Verder typeerde hij zichzelf als een "slachtoffer van oorlog en waarheid".

Niet alleen Zweden zou Assange graag aan de tand voelen. Ook de Verenigde Staten willen hem het vuur aan de schenen leggen over de praktijken van Wikileaks. Assange publiceerde vorig jaar op deze website ruim 391.000 geheime documenten over onder meer de oorlog in Irak en teksten met daarin gevoelige informatie over de diplomatieke verhoudingen tussen verschillende landen.