1 min

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het Britse hooggerechtshof. Het hoogste rechterlijke orgaan in het Verenigd Koninkrijk besliste onlangs dat Assange uitgeleverd mag worden aan Zweden voor vervolging. Dezelfde rechtbank zal de zaak opnieuw in behandeling nemen.

Assange verzet zich al ruim 18 maanden tegen uitlevering aan Zweden. In dit land wordt de Wikileaks-oprichter beschuldigd van verkrachting en seksuele intimidatie van twee voormalige medewerksters. De initiatiefnemer van Wikileaks vreest dat hij na deze rechtszaak uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering heeft nog een appeltje te schillen met Assange vanwege de onthulling van bijna 400.000 documenten met staatsgevoelige informatie.

De advocaten van Assange hebben van meet af aan betoogd dat uitlevering aan Zweden niet gerechtvaardigd is, omdat het uitleveringsverzoek door de openbaar aanklager is gedaan in plaats van een rechter. De leden van het Britse hooggerechtshof deelden deze mening niet en gaven het groene licht aan uitlevering van Assange.

Volgens Assange’s advocaten is de uitspraak van het hooggerechtshof gebaseerd op een juridisch punt dat niet in de rechtszaak is behandeld. Daarom gingen de leden van de rechtbank akkoord met de afspraak om Assange twee weken de tijd te geven om eventueel in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Zelfs als Assange dit hoger beroep verliest, kan hij de uitspraak aanvechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Wanneer het hooggerechtshof een definitieve uitspraak zal vellen is onbekend.