Een aantal hackers van de Chaos Communication Conference hebben naar eigen zeggen de root key van de PlayStation 3 gepubliceerd. Dankzij de root key zou het mogelijk zijn om ongeautoriseerde software te laten draaien op de console.

Officiële games die worden uitgebracht voor de Playstation 3 hebben een root key, hierdoor kan de PlayStation 3 bepalen of de game/applicatie origineel is. Nu de hackers de beschikking hebben over deze root key is het mogelijk om bijvoorbeeld gekopieerde games te voorzien van deze speciale root key, de console zal ook dan denken dat het gaat om een legaal exemplaar. Sony heeft de sleutel lange tijd geheim weten te houden en de Playstation 3 leek lange tijd niet te kraken, toch is het de hackers nu gelukt om de benodigde key te achterhalen.

Doordat deze root keys al langere tijd worden gebruikt door Sony is het ook niet mogelijk om de sleutel te blokkeren of te vervangen, hierdoor zullen namelijk veel originele games ineens niet meer speelbaar zijn. De sleutel die de hackers in handen hebben gekregen kunnen ook gebruikt worden om games te decrypten of een nieuwe firmware te ontwikkelen.

De hackers die erin geslaagd zijn om de root keys in handen te krijgen hebben in het verleden ondermeer de Nintendo Wii gehackt en ook de iPhone van Apple is gekraakt door deze groep hackers. Volgens de hackers zouden vele elektronicafabrikanten contact met hun opgenomen hebben hoe zij toekomstige consoles beter kunnen beveiligingen.

Vorige week werden er al een aantal verificatiesleutels van de PS3 bekendgemaakt, met de publicatie van deze sleutels en rootkey zou de console nu geheel open liggen voor het publiek. De hackers hebben gezegd de sleutel gevonden te hebben doordat Sony in de sleutel een constante als variabele gebruikte. Sony heeft tot op heden alleen laten weten een onderzoek te zijn gestart.