1 min

Google heeft bekend gemaakt dat de Chrome-browser niet langer ondersteuning zal bieden voor H.264, een video-codec die de voorkeur geniet van onder anderen Microsoft en Apple. Nieuwe versies van Google Chrome zullen slechts ondersteuning voor opensource en royalty-vrije codecs bieden.

Google Chrome zal hiermee slechts ondersteuning bieden voor de WebM- en Ogg Theora-codecs, wat royalty-vrije varianten van de H.264-codec zijn. Concurrenten Opera en Mozilla Firefox boden helemaal geen ondersteuning voor het H.264-formaat.

Google verklaart dat H.264 een grote rol speelt in de video-wereld, maar dat het bedrijf meer heil ziet in open innovatie. Om deze reden gaat Google vanaf nu in zee met open technologieën. Overigens zal er voor Flash-video’s niets veranderen, de ondersteuning voor H.264 in Flash ligt immers in handen van Adobe. De wijziging heeft alleen effect op HTML5-video’s.

De wijziging zal nog niet direct plaatsvinden. Google geeft websites een periode van ‘enkele maanden’ om zichzelf klaar te maken voor de overstap naar de open formaten.