De eigenaar van de H.264 codec, MPEG Licensing Association, heeft besloten dat het nooit royalties zal gaan heffen over het gebruik van de H.264 codec bij gebruik op het web. Hiermee willen ze de concurrentie aan gaan met Google’s WebM codec die gebaseerd is op de VP8 codec van On2 technologies.

Een de ene kant is het natuurlijk erg goed dat Google concurrentie krijgt op dit gebied, wellicht dat het ook aanmoedigt om de codecs nog verder door te ontwikkelen zodat de kwaliteit, bitrate en dus ook de bestandsgrootte nog verder kan worden verbeterd voor het gebruik op internet. Aan de andere kant is het ook slecht nieuws voor de webontwikkelaars.

Zowel Microsoft als Apple hebben op dit moment aangegeven de WebM codec niet meteen primair te gaan ondersteunen maar vast te houden aan de H.264 codec. Wel zal de WebM codec gedownload kunnen worden waardoor het alsnog werkt in de Micrsoft’s IE9 en Apple’s Safari browser, maar handig is het niet. De andere browserfabrikanten, Google, Mozilla en Opera zijn voorstander van het WebM formaat, niet zozeer omdat net die drie partijen in een stichting zijn gestapt waarin de WebM codec wordt beheerd maar omdat de WebM codec open source is en er geen patenten aan verbonden zijn, waardoor iedereen deze vrij kan gebruiken zonder zich zorgen te maken over extra kosten. De H.264 codec daarentegen bevat diverse patenten die ook weer in handen zijn van diverse patenthouders, waaronder MPEG maar ook Microsoft en Apple hebben een aandeel in de H.264 codec. Waardoor de kosten die betaald moeten worden voor het gebruik van de H.264 codec weer gedeeltelijk terugvloeien in de kas van deze partijen.

Nu heeft MPEG dus aangegeven dat het geen kosten zal heffen zolang het gaat om het gratis distribueren van video’s op het internet. Zodra we gaan praten over de browsers, videoconversie software of gewoon video’s die niet gratis toegankelijk zijn dan wil MPEG gewoon geld zien.

Alle browsers gaan op korte termijn voor hoever ze dat al niet doen de nieuwe HTML5 standaard ondersteunen, een onderdeel daarvan is ook het afspelen van video’s direct in de browser zonder gebruik te maken van Flash zoals nu vaak gebeurd. Het probleem is nu dus dat voor deze videotag in HTML5 door de browsers Chrome, Firefox en Opera gebruik gemaakt gaat worden van WebM maar dat Internet Explorer 9 en Safari gebruik gaan maken van H.264. Dit verschil zorgt er voor dat alle webontwikkelaars straks hun videos aan moeten bieden in zowel het WebM formaat als het H.264 formaat. Dat betekend dus dubbele opslag van dezelfde video en ook extra kosten.