2min

Vandaag hebben we op streamingmedia.com een artikel gelezen over een vergelijking tussen de VP8 codec van Google (voorheen van On2) welke straks verder gaat als open source codec WebM en H.264 de codec van MPEG LA.

De H.264 codec is de meest gebruikte videocodec op internet en biedt een goede kwaliteit ten opzichte van een lage snelheid. Het enige probleem met deze codec is dat er patenten op zitten en dat voor het gebruik ervan flink moet worden betaald. Gezien de browser ontwikkelaars graag een open source videocodec zien verschijnen welke tot de standaard moet gaan behoren vanaf HTML5 heeft Google het bedrijf On2 overgenomen. Deze ontwikkelen al jaren een videocodec welke zeer concurrerend is met H.264.

Google heeft aangegeven om samen met Mozilla en Opera deze codec door te ontwikkelen onder de naam WebM en deze volledig open source te maken. Op deze manier moet er dan een goede videocodec komen die vrij te gebruiken is door iedereen. De vraag blijft echter welke codec is er beter?


Uit de test kwam naar voren dat de H.264 codec op dit moment nog een lichte voorsprong heeft maar deze is niet noemenswaardig. Iemand die gewoon normaal video kijkt zal het verschil niet zien. De codecs zijn dus erg aan elkaar gewaagd, het enige wat de VP8/WebM codec op dit moment heeft is dat er door meerdere partijen hard aan gesleuteld wordt om hem verder te verbeteren. Voor een partij als Google zou het een enorme winst zijn als ze bijvoorbeeld op een lagere bitrate dezelfde kwaliteit kunnen bieden. Dit scheelt Google honderdduizenden dollars aan hostingkosten voor Youtube.

Gezien wij benieuwd zijn naar jouw mening hebben wij hieronder een aantal afbeeldingen toegevoegd waarin je de verschillen kan zien. Wij horen graag van jou, welke codec jij op dit moment beter vindt.