2min

YouTube gaat alle video’s die worden geüpload converteren naar het WebM-formaat. Daarnaast gaan ze ook alle video’s die al te vinden zijn op de website omzetten naar het nieuwe formaat. Dit zou volgens Google de gebruikerservaring ten goede komen.

Google, eigenaar van Youtube, wil ondanks het bestaan van ontzettend veel verschillende codecs de gebruiker de beste ervaring leveren. Ongeacht of deze gebruiker nu een telefoon, tablet of pc gebruikt of deze surft vanuit Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer of Safari. Om dit te kunnen bieden, zullen alle video’s worden omgezet naar het WebM-formaat. Ook zal het door Internet Explorer en Safari gebruikte H.264-formaat ondersteund blijven worden.

Het WebM-formaat is door Google zelf ontwikkeld en is gebaseerd op de VP8-codec, die weer werd ontwikkeld door het door Google overgenomen On2. De WebM-codec wordt al in HTML5 door Google Chrome, Opera en Firefox ondersteund.

De WebM-codec wordt momenteel ook nog steeds doorontwikkeld en verbeterd door Google maar de codec is vrijgegeven aan de opensourcegemeenschap, zodat iedereen deze codec kan gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken over patenten.

De grootste concurrent van WebM is het H.264-formaat die niet gratis is en waarvoor wel licenties zijn vereist bij gebruik. Browsers als Chrome, Opera en Firefox maken nu gebruik van WebM, de resterende browsers Internet Explorer en Safari zweren en blijven voorlopig bij H.264.

James Zern, software engineer bij YouTube, schrijft in zijn blog dat er momenteel al ruim 30 procent van de video’s is omgezet naar WebM. YouTube koos deze video’s niet zomaar uit. De video’s die zich onder deze 30 procent bevinden zijn goed voor 99 procent van alle views op YouTube. De dienst laat dan ook weten dat zij zich als eerste op de video’s zal gaan richten die het meeste bekeken worden.