De afwezigheid van Apple-CEO Steve Jobs zal, behalve de koersdalingen, weinig gevolgen hebben voor het bedrijf. Volgens analisten is Apple nog zeker twee jaar veilig zonder Jobs.

Maandag werd bekend gemaakt dat de CEO van Apple voor onbekende tijd met ziekteverlof is, om onbekende redenen. Jobs wordt tijdelijk vervangen door Tim Cook. Cook heeft ‘m eerder vervangen in 2004 en 2009. "Ik twijfel of er iemand anders in de industrie is die Job’s charisma heeft en ik kan me dan ook goed voorstellen waarom analisten onrustig zijn over zijn afwezigheid", vertelt Gartner-analist Carolina Milanesi aan WebWereld. De analist zegt dat het sterkte team bij Apple de reeds uitgestippelde plannen prima kan uitvoeren.

Volgens analist Roger Kay van Endpoint Technologies is Apple zeker nog twee jaar veilig zonder Jobs. Als het langer gaat duren dan twee jaar dan zouden de goedgekeurde plannen zo ongeveer ‘op’ zijn. "Steve is belangrijker voor het succes van zijn bedrijf dan de meeste andere ceo’s voor het succes van hun bedrijven", aldus Kay. Andere analisten bekrachtigen de cruciale rol van Jobs voor Apple. "We weten simpelweg niet of het bedrijf de succesvolle koers kan voortzetten zonder hem aan het roer", stelt zelfstandig analist Jeff Kagan. "Er zijn nu zoveel vragen en niemand heeft echt antwoorden. Het is allemaal onbekend terrein."

De laatste keer dat de CEO met ziekteverlof ging, gaf hij vantevoren aan hoelang de afwezigheid zou duren, maar dat heeft hij deze keer niet gedaan. Diverse media zien daarin een slecht teken.