2min

Tags in dit artikel

,

Met het oog op de nieuwe inschrijvingsperiode voor middelbare scholen heeft belangenbehartiger VO-raad een website gelanceerd waar ouders en kinderen alle 1320 middelbare scholen van Nederland kunnen vergelijken.

De website maakt gebruik van Google Maps waardoor het vinden van een school in de regio makkelijker wordt en het surfen vertrouwd en intuïtief aanvoelt. Door middel van cirkels wordt het aantal scholen in die streek weergegeven en door verder in te zoomen zie je de ligging van alle scholen binnen een bepaalde regio. Wanneer men op een school klikt kan alle beschikbare informatie worden opgevraagd.

Zo kan er direct naar de website van een school worden gesurft, maar kan er ook een speciaal venster worden geopend met informatie. In dit venster vind je vervolgens de tabbladen: Algemeen, Resultaten, Onderwijsbeleid, Kwaliteit, Bedrijfsvoering en PrO. Hier vind je dus alle informatie die je over een school nodig hebt.

Onder deze kopjes vind je bijvoorbeeld het aantal leerlingen, het aantal leerkrachten, het ziekteverzuim, maar ook de tevredenheid van de huidige leerlingen en ouders. Voldoende informatie dus om een goed beeld te krijgen van een school, zeker voor degene die nog twijfelen tussen enkele scholen kan dit zeker de doorslag geven.

Volgens de VO-raad is deze website een grote stap in transparantie en kwaliteitsbewaking. De belangenbehartiger zou nog bezig zijn met een website waarmee het nog makkelijker zou zijn scholen met elkaar te vergelijken. Deze vergelijkingssite zou binnenkort online moeten komen.

Met http://www.schoolvo.nl probeert de raad het de ouders en leerlingen in elk geval een stuk makkelijker te maken. Vaak blijkt het moeilijk te zijn voor ouders om de scholen goed af te kunnen wegen tegen elkaar. De Onderwijsinspectie en Dienst Uitvoering Onderwijs leveren de informatie, aangevuld met gegevens van de scholen zelf.