FTD moet stoppen met aanbieden download locaties

Vandaag heeft de rechtbank te Haarlem bepaald dat het internetforum FTD alle verwijzingen naar download locaties van auteursrechtelijk beschermd materiaal moet verwijderen, zij krijgen hier één maand de tijd voor. Hiermee lijkt ook meteen het einde van de website in zicht.

FTD moet stoppen met aanbieden download locatiesDe rechtbank van Haarlem heeft bepaald dat FTD auteursrechtinbreuk stimuleert en heeft daarmee de rechtzaak tegen Stichting Brein verloren. Volgens de rechtbank is het waar dat FTD zelf geen illegale bestanden openbaar maakt maar handelt de website wel onrechtmatig door structureel en stelselmatig informatie te exploiteren dat het illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal stimuleert.

FTD verdient zijn geld met deze website terwijl de rechthebbende schade lijden. Eerder verloren FTD al een rechtzaak van Stichting Brein waardoor ze de NZB download knop van de website moesten halen. Hiermee was het mogelijk om een bestand te downloaden dat vervolgens direct kon worden geïmporteerd in een downloadprogramma.

Sinds de website niet langer beschikt over deze NZB knop vertellen gebruikers aan elkaar in welke nieuwsgroep er bepaalde bestanden kunnen worden gevonden, hierbij wordt ook de titel vermeld en het aantal bestanden. Dit soort berichten met verwijzingen naar bestanden die auteursrechtelijk zijn beschermd moeten nu binnen één maand worden verwijderd. De website verliest met deze informetie min of meer ook haar bestaansrecht, wat de eigenaren van de website nu gaan doen is nog niet duidelijk.

Ze kunnen proberen de website voort te zetten zonder deze informatie, ze kunnen de handdoek in de ring gooien en stekker eruit trekken of proberen in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Stichting Brein heeft in een verklaring laten weten dat FTD de grootste Nederlandse website is met bijna een half miljoen gebruikers illegale bestanden kunnen worden gevonden. "Het is een samenspel van FTD en haar gebruikers waarbij willens en wetens toegang tot ongeautoriseerde bestanden wordt georganiseerd", zei Brein-directeur Tim Kuik.