2min

Symbian is niet langer een open source besturingssysteem voor mobiele telefoons. Nokia heeft de licentie voorwaarden van het besturingssysteem gewijzigd, Nokia geeft nu aan dat het open for business is maar niet open source. Daarmee bedoelen ze dat als bedrijven met Nokia willen samenwerken de source code onder bepaalde voorwaarden verstrekt kan worden.

Symbian is dus niet langer voor alles en iedereen beschikbaar, hiermee zal de populariteit van het besturingssysteem onder ontwikkelaars ook snel gaan dalen. In de nieuwe Nokia Symbian License 1.0 staan diverse beperkingen die in de vorige licentie nog niet zaten. De broncode mag alleen nog worden verspreidt aan partijen die daarvoor een licentie hebben afgenomen bij Nokia. Ook mag de uiteindelijke uitvoerbare code, de binaries, alleen gebruikt worden op en door het Symbian platform. De Symbian binaries mogen niet binnen een Windows, Linux of Mac OS X omgeving worden uitgevoerd.

Momenteel zijn er nog twee partners die actief deelnemen aan Symbian en dat zijn Sharp en Fujitsu. Of Nokia nog nieuwe aanmeldingen zal accepteren en toelaten is de grote vraag. Het geeft wel aan de aanmeldingen te monitoren.

Hoewel Nokia verwacht nog zeker 150 miljoen Symbian telefoons te verkopen de komende jaren is het afbouwen al weg begonnen. De overstap naar Windows Phone volgt aan het einde van dit jaar, ook veel werknemers van Nokia dreigen hun baan te verliezen. De baan van voornamelijk veel Symbian ontwikkelaars staat momenteel op de tocht, ook ontwikkelaars van het MeeGo project zouden mogelijk worden ontslagen. MeeGo is een besturingssysteem wat samen met Intel wordt ontwikkeld.