2min

Tags in dit artikel

, , ,

Symbian, het besturingssysteem waar Nokia een grote rol in speelt, zal niet geheel open source worden. Al lange tijd ging het gerucht rond dat Symbian wel geheel open source zou worden, hier komt Nokia nu op terug.

Symbian zal vanaf 1 januari 2009 niet meer direct onder Nokia vallen maar onder de Symbian Foundation. Twee dagen geleden was op Techzine al te lezen dat Nokia topman Lee Williams aan het hoofd van deze organisatie zal staan. Voor alle leden van de Symbian Foundation zal de volledige broncode vrijgegeven worden.

De reden dat het besturingssysteem niet geheel open source zal worden ligt bij derden. Veel software maakt namelijk gebruik van gedeeltes die weer onder een licentie van derden vallen. Dit is bij Symbian ook het geval. Alle softwarecomponenten die hieronder vallen zullen dus niet openbaar gemaakt worden.

Symbian zal niet voorzien worden van een open source-licentie maar wel van een royalty-vrije licentie. "De Foundation-licentie lijkt er op de open source-licentie, maar het stelt bedrijven in staat hun code te delen binnen de stichting." aldus hoofdonderzoeker David Wood van Symbian. Het gaat dan ook niet om de GPL (General Public License), maar de EPL (Eclipse Public License). Dit houdt in dat met de EPL het mogelijk is om ook niet open source softwarecomponenten te gebruiken. Bij de GPL moeten alle softwarecomponenten open source zijn.

"Ik ben het zelf erg eens met de notie dat je ook gesloten code moet toestaan. Er zal altijd interessante software zijn waar mensen veel aan willen verdienen door het onder een licentie te verkopen. Onze keuze voor EPL moet innovatie aanmoedigen. Het is een ‘community source’-licentie, die zoveel mogelijk overeenkomsten zal hebben met de daadwerkelijke open source-licentie die het later moet overnemen." aldus Wood.

In de toekomst wil de Symbian Foundation zoveel mogelijk gesloten softwarecomponenten toch legaal beschikbaar maken. Er wordt geschat dat het om dit moment om zo’n honderd componenten gaat. "Sommige delen zullen later wel open source zijn. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan ernstige gevallen zijn”. Volgens de Symbian-techneut zal het in sommige gevallen makkelijk zijn om het probleem op te lossen. In andere gevallen is de oplossing echter zeer complex.

Naast het opnieuw, of herschrijven, van code wordt er ook gekeken of de componenten vrijgekocht kunnen worden. "We kunnen verschillende dingen doen: geld geven aan een leverancier om diens code af te kopen en dan beschikbaar te stellen, de bewuste code buiten het platform laten, of we kunnen iets anders ervoor in de plaats zetten."