2min

Gonggrijp gaat er vanuit dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij denkt namelijk dat er geen verzoek zal komen voor uitlevering want dan moeten ze hem ook aanklagen. Zowel Gonggrijp zelf als zijn advocaten zijn van mening dat hij niets heeft misdaan en kunnen niet bedenken welke wet hij zou hebben overtreden dat hij kan worden aangeklaagd.

Gongrijp heeft zelf toegegeven meegewerkt te hebben aan de publicatie van een video met oorlogsmisdaden voor Wikileaks. Het gaat om de video waarop te zien is dat er vanuit een Amerikaanse Helikopter het vuur wordt geopend op journalisten in Irak.

Ook komt Gongrijp enigszins op voor de Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, hij geeft aan dat de minister niets verkeerd heeft gezegd. Er bestaat een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, dit is ook in de wet vastgelegd en als er een verzoek komt dan moet Nederland zich daar in principe gewoon aanhouden. De minister kan niet gaan roepen omdat het Gonggrijp is negeren we de wet. Eerder deze week ontstond er ophef over de mogelijke uitlevering van Gonggrijp. Hij vindt de aandacht in de media en de petitie aan de koningin dan ook wat ver gaan, hij is overigens wel blij dat mensen voor hem opkomen en laten merken dat ze het ergens niet mee eens zijn.

Waar Gonggrijp het wel mee eens is, is dat Nederland een beetje het schoothondje is van de VS, maar hij zegt dat is wel groter dan deze zaak om mijn persoon.

Ook over de behandeling van Bradley Manning heeft hij een mening. Manning zou verantwoordelijk zijn voor het lekken van informatie aan Wikileaks en wordt nu mensonterend behandelt. Zo zou hij al maanden in een isoleercel doorbrengen, zijn gemarteld en uitgehongerd. Ook dit probleem is veel breder aldus Gongrijp en zou wereldwijd opgepakt moeten worden.