Het Britse hoggerechtshof heeft besloten om het hoger beroep van Wikileaks-oprichter Julian Assange niet in behandeling te nemen. Daarmee komt er definitief een einde aan het juridische getouwtrek in het Verenigd Koninkrijk. Assange zou binnen twee weken uitgeleverd kunnen worden aan Zweden.

Het advocatenteam van Assange verzet zich al anderhalf jaar tegen de uitlevering van hun cliënt aan Zweden, dat in 2010 een internationaal aanhoudingsbevel indiende. De Wikileaks-oprichter wordt in het Scandinavische land beschuldigd van verkrachting en seksuele intimidatie van twee voormalige medewerksters. Tot nu toe wist de Australiër uitlevering te voorkomen, maar het Britse hooggerechtshof wil het spelletje niet langer meespelen.

De hoogste rechterlijke instantie in het Verenigd Koninkrijk oordeelde twee weken geleden dat Assange uitgeleverd mag worden aan Zweden. De advocaten van Assange hebben van meet af aan betoogd dat uitlevering aan Zweden niet gerechtvaardigd is, omdat het uitleveringsverzoek door de openbaar aanklager is gedaan in plaats van een rechter. De leden van het Britse hooggerechtshof deelden deze mening niet en gaven het groene licht aan uitlevering van Assange.

De Wikileaks-oprichter vreest dat hij, als hij eenmaal aan Zweden uitgeleverd is, linea recta aan de Verenigde Staten wordt overgedragen. Assange bracht de Amerikaanse regering in verlegenheid door de onthulling van bijna 400.000 documenten met staatsgevoelige informatie, onder meer over de inval in Irak en de oorlog in Afghanistan.

Omdat de uitspraak van het hooggerechtshof was gebaseerd op een juridisch punt dat niet in de rechtszaal behandeld was, kreeg Assange de kans om binnen 14 dagen hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis. De rechterlijke instantie oordeelde donderdag dat het de zaak niet opnieuw wilde behandelen. In een persverklaring laat de rechtbank weten dat Assange binnen twee weken uitgeleverd zal worden aan Zweden.

Assange heeft nog een laatste mogelijkheid om in hoger beroep te gaan door de zaak aanhangig te maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Of de Australiër ook daadwerkelijk zijn uitlevering zal aanvechten in Straatsburg is onbekend. "Dat bespreekt Assange momenteel met zijn advocaten", aldus Kristinn Hrafnsson, woordvoerder van Wikileaks tegenover Reuters.