De strijd om het zuinigste datacenter gaat verder. Recent maakte Facebook bekend een nieuwe datacenter te hebben gebouwd met allerlei innovaties om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Google heeft nu in Finland ook een datacenter gebouwd dat enorm zuinig is, het gebruikt daarvoor onder andere zeewater om de servers mee te koelen.

Wat overklokkers doen met waterkoeling doen wij op grote schaal moeten ze bij Google hebben gedacht. Het nieuwe datacenter van Google is gebouwd in een oude papierpulpfabriek. Dit datacenter gebruikt buitenlucht en zeewater voor de koeling. Het zeewater wordt gebruikt om via een warmtewisselaar de warmte van het interne waterleidingssysteem te koelen. Dat interne systeem wordt gebruikt om de lucht in de gangen en tussen de racks te koelen. Om het milieu niet te beschadigen wordt het zeewater voordat het terug de Baltische zee instroomt eerst aangelegd met vers water, zodat de temperatuur verschillen niet te groot zijn.

De strijd om het meest zuinige datacenter tussen partijen als Facebook en Google zou uiteindelijk kunnen resulteren in nieuwe technieken die wereldwijd gebruikt kunnen worden. Datacenters verbruiken normaliter enorm veel stroom en een groot deel hiervan komt door de koeling die nodig is. Door nieuwe innovaties zoals het coldcorridor systeem is het stroomverbruik in datacenters in afgelopen 10 jaar al flink gedaald.