2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Er zal geen verbod komen op gewelddadige games in Nederland. Na het drama in Alphen aan den Rijn kwam deze discussie weer in de actualiteit maar de Nederlandse regering laat weten dat zij geen reden zien om deze games te verbieden.

Een paar dagen na het drama werd bekend gemaakt dat Tristan van der Vlis, het persoon verantwoordelijk voor het drama, een fanatiek gamer zou zijn. Hij zou met name erg gedreven zijn in het spel Call of Duty: Modern Warfare 2. Volgens de media zou dit ook meteen de oorzaak van zijn daden zijn. Tristen zou "de realiteit niet van een spelletje kunnen scheiden" en wilde "het spel nadoen in het echt."

Tristan zou geïnspireerd zijn door de spraakmakende "vliegveld missie" in Modern Warfare 2. In deze missie, No Russian genaamd, is het aan de speler de taak om een mensenmassa van onschuldige burgers neer te schieten. Er is in het verleden al veel te doen geweest om deze game. Met die reden besloot de ontwikkelaar om een optie in te bouwen waarmee de speler voorafgaand aan de game ervoor kan kiezen dat die specifieke missie wordt overgeslagen. Op deze manier ben je niet verplicht om deze spraakmakende missie te volbrengen.

De Nederlandse regering ziet er niets in om deze gewelddadige games te verbieden. Zo liet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven weten. Wel eist hij van winkelketens dat zij zich strikt aan de leeftijdsclassificaties houden. Op deze manier wordt voorkomen dat jonge gamers in aanraking komen met deze games. Tijdens de regeerperiode van het vorige kabinet was er echter sprake van een ander verhaal. Toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin wilde wel een verbod doorvoeren en de wet werd er zelfs al op voorbereid. Echter werd het verbod afgekeurd omdat de effecten hiervan niet konden worden hard gemaakt. Daarnaast zou de handhaving hiervan ook erg lastig zijn.