2min

Tags in dit artikel

,

De Australian Christian Lobby heeft een oproep gedaan om games die "excessief" gewelddadig zijn te verbieden. De gruwelijke aanslagen in Noorwegen vormen de aanleiding voor deze ban.

Anders Behring Breivik, de dader van het bloedbad in Noorwegen, schreef in zijn 1500 pagina’s tellende manifest dat hij zijn schietkunsten oefende met de Call of Duty games. "Ik zie het als één van de belangrijkste onderdelen van mijn trainingssimulatie", aldus de dader. Daarom pleit de Australische lobbygroep ervoor om games die beelden van excessieve gewelddadigheden vertonen te verbieden in Australië.

Brendan O’Connor, de minister van Binnenlandse Zaken, ziet niets in het verbod. "Er is een idioot die iets verschrikkelijks heeft gedaan in Noorwegen, maar dat betekent niet dat we een verbod op gewelddadige videogames en films moeten opleggen. Er is echt iets mis met die man dat hij zo’n verwoesting heeft veroorzaakt in Noorwegen. Ik ben er niet van overtuigd dat je verandert in het videogamepersonage als je de game maar lang genoeg speelt. Ik ben ervan overtuigd dat er iets wezenlijks mis is met die man."

Jam Wallace, de directeur van de lobbygroep, stelt dat een game verboden moet worden als iemands obsessie voor de game hem over de schreef laat gaan. "Hoe kunnen we onze disfunctionele samenleving het risico laten lopen ten gunste van de winsten van de gaming industrie? Zelfs als dit verbod iedere twintig jaar slechts één mensenleven redt, dan is het de moeite waard", aldus Wallace.

De Interactive Games and Entertainment Association (IGEA) zegt dat Breivik de uitzondering op de regel vormt. "Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat sommige mensen meer aanleg hebben om in gewelddadig gedrag te vervallen. Er zijn vele uiteenlopende factoren die gewelddadig gedrag kunnen veroorzaken", zegt IGEA-directeur Ron Curry.

Het verband tussen het spelen van gewelddadige games en het vervallen in gewelddadig gedrag is niet zo eenvoudig te leggen. Het Amerikaans Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat dit soort spellen misschien niet "intellectueel verheffend" zijn, maar dat ze nu eenmaal onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Het Hof oordeelde dat er geen overtuigend bewijs was dat gewelddadige games een schadelijk effect hebben op kinderen. Daarnaast was de rechter van mening dat de ouders verantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen mogen zien en horen, niet de overheid.