2min

Tags in dit artikel

, ,

Extra goodies die je krijgt bij de aanschaf van de meest uitgebreide versie van een game, deze worden steeds populairder. Waar je vroeger een poster van 30 x 30 cm kreeg, ontvang je nu nachtkijkers en radiografisch bestuurbare auto’s.

Fabrikanten en ontwikkelaars doen er steeds meer aan om iets extra’s te bieden aan hun doelgroep. Vroeger begon het allemaal met alleen het spel. Al snel volgde de ontwikkeling waarbij je iets extra’s vond in je hoesje. Zo zat er wel eens een kleine poster bij of vond je een sticker bij je spel. Niet veel later volgde miniatuur poppetjes van de personages uit het aangeschafte spel.

Vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld dat er een Collector’s Edition of een Game of the Year editie uitkomt van een spel waarbij je allerlei extra’s krijgt. Zo wordt de houdbaarheidsdatum van een game simpelweg verlengt door gebruik te maken van DLC en vind je steeds vaker codes voor speciale voorwerpen, personages of andere voordelen binnen een game.

Inmiddels zijn we bij een punt aangekomen waar de makers van Dirt 3 hebben aangekondigd dat zij een bundel aan gaan bieden met daarin een op afstand bestuurbaar 1:16 schaalmodel van de racewagen van Ken Block. Deze bundel word geleverd in een beperkte oplage en kost 299 dollar.

Eerder werd een vergelijkbaar pakket aangeboden door de makers van Call of Duty: Black Ops. Hierin vond je de RC-auto waarvan je gebruik kan maken in de multiplayer van het spel. De makers van deze reeks doen er al vanaf Call of Duty 2: Big Red One alles aan om iets extra’s te bieden en bieden altijd een Collectors, Hardened of Prestige Edition aan met daarin allerlei uiteenlopende items.

Wil je meer weten over wat voor spellen er allemaal uitgekomen zijn met speciale edities, extra’s of andere toevoegingen? Op Wikipedia vind je een zeer uitgebreide lijst met daarin alle speciale edities van spellen. Inmiddels is er ook al een community ontstaan die zich bezig houdt met het ruilen en verzamelen van deze items. Prijzen van zeldzame items gaan zelfs tot duizenden euro’s!