Google heeft tijdens de I/O-conferentie voor ontwikkelaars dan eindelijk de nieuwe muziekdienst geïntroduceerd waar al maanden over werd gespeculeerd. Behalve een muziekdienst kondigde Google ook een nieuwe dienst aan waarmee video’s kunnen worden gehuurd. Helaas zijn beide diensten voorlopig alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

De muziekdienst van Google is beschikbaar voor de pc en Mac en gaat voorlopig gebukt onder de naam Music Beta. Gebruikers kunnen met deze applicatie al hun muziek uploaden naar de cloudservers van Google om ze vervolgens af te spelen op allerlei verschillende apparaten.

Tijdens het uploaden zal Google ook waarderingen en afspeellijsten mee nemen, zodat deze ook meteen op andere apparaten zichtbaar zijn. Ook is het mogelijk om door Google zelf afspeellijsten te laten genereren, net als de Genius-functie in iTunes. De dienst wordt momenteel nog gelimiteerd tot maximaal 20.000 nummers, maar is in elk geval gratis tot de applicatie uit de bètafase komt. Amerikanen kunnen zich overigens niet direct inschrijven voor de dienst, Google werkt wederom met de methode dat je moet worden uitgenodigd door een andere gebruiker.

Wat de dienst straks zal gaan kosten en wanneer deze wereldwijd, of in elk geval in Europa beschikbaar komt, is allemaal nog niet bekendgemaakt.

Wie dacht dat Google aan YouTube voldoende had qua videodiensten, heeft het mis. Google heeft een nieuwe videodienst ontworpen voor Android-gebruikers. Behalve boeken kunnen vanaf vandaag ook films worden gehuurd. Deze films worden vervolgens vanuit de cloud gestreamd naar een Android-toestel of computer. De prijs voor het huren van een film begint bij 1,99 dollar en kan oplopen tot 4,99 dollar voor een hd-film. Films worden verhuurd voor een periode van 30 dagen, maar als de film eenmaal is gestart, moet deze binnen 24 uur worden gekeken, daarna is deze niet meer beschikbaar.

Ook voor deze dienst geldt dat die voorlopig alleen voor Amerikanen beschikbaar is via de Android Market. Ook hierbij is het onduidelijk wanneer en of de dienst Europa aan doet.