KPN doet haar best om zo veel mogelijk snelheid uit haar huidige en sterk verouderde kopernetwerk te halen en stelt snelheden tot wel 120 Mbps in het vooruitzicht. Dit maakt KPN mogelijk door gebruik te maken van twee koperlijnen en een verbeterd algoritme.

Ondanks dat KPN toegeeft dat glasvezel dé techniek is voor de toekomst, gaat het bedrijf toch investeren in nieuwe technieken om de snelheid van het kopernetwerk op te krikken. Dit kan het bedrijf doen door gebruik te maken van een nieuw algoritme en twee koperdraden, die in een deel van de huishoudens al aanwezig is, te bundelen. Deze plannen maakte KPN bekend tijdens een presentatie van de toekomstplannen van het bedrijf.

Het nieuwe algoritme zal vectoring genoemd worden. De techniek is vergelijkbaar met ruisbestrijding. Het algoritme analyseert continu de kwaliteit van de lijnen en past vervolgens correcties toe waar dit nodig geacht wordt. Volgens woordvoerder Joost Castelein beschikt zo’n 60 procent van de abonnees over deze koperdraden. Het resterende deel van 40 procent zou volgens Castelein "af te werken zijn met laswerk."

KPN laat weten dat zij gewoon zal blijven investeren in het opwaarderen van het huidige vaste net, net als in de aanleg van glasvezel. KPN mikt op een marktaandeel van 45 procent tegen 2015. Momenteel bedraagt dit marktaandeel 41 procent. Daarnaast gaat het bedrijf fors inzetten op het aantrekken van nieuwe klanten door middel van tripleplaypakketten.