2min

KPN gaat de komende twee jaar flink investeren in zijn vaste netwerken. De bedoeling is dat de gemiddelde internetsnelheid in Nederland fors omhoog gaat. Zo gaat het bedrijf onder andere flink wat nieuwe glasvezelnetwerken uitrollen, maar gaat het ook investeren in een nieuwe VDSL-technologie.

Volgens KPN kunnen op dit moment 85 procent van de Nederlanders een vaste KPN-verbinding afnemen van 40 Mbps en kan zo’n 50 procent een verbinding krijgen van 100 Mbps. KPN gaat nu investeringen doen met als doel dat eind 2016 zo’n 85 procent van de Nederlanders minimaal een 100 Mbps-verbinding kan afnemen bij het bedrijf en 70 procent moet dan een verbinding kunnen afnemen van minimaal 200 Mbps.

Op dit moment heeft 27 procent van de Nederlanders toegang tot glasvezel van KPN waarbij snelheden mogelijk zijn van 500 Mbps. De komende twee jaar zullen meer huizen voorzien worden van glasvezelinternet, daarnaast wil KPN zijn glasvezelnetwerk ook uitbreiden naar alle wijkkasten die nu DSL-verbindingen verzorgen voor klanten.

KPN gaat namelijk ook gebruik maken van een nieuwe VDSL-techniek waarbij twee koperlijnen worden gebundeld om hogere snelheden mogelijk te maken. DE bedoeling is dat gebruikers dan een downloadsnelheid van 200 Mbps kunnen halen en een uploadsnelheid van 60 Mbps. Hierin zal Nederland redelijk uniek zijn omdat in ons land bij de meeste huizen twee koperlijnen binnenkomen, in het buitenland ligt er vaak maar één koperlijn.

Uiteraard blijft KPN ook investeren in zijn mobiele netwerken. Op dit moment heeft het bedrijf al een vrijwel landelijk dekkend 4G-netwerk (LTE) maar KPN hoopt begin 2016 het netwerk geüpgraded te hebben naar LTE-advanced, door sommige providers 4G+ genoemd. Met LTE-advanced zijn nog hogere snelheden mogelijk.