3min

Google heeft enkele uren geleden op de Google IO-conferentie aangekondigd dat Chrome OS-netbooks vanaf 15 juni in de winkel liggen. Nederland behoort tot een van de eerste landen waar de Chromebooks beschikbaar zullen zijn.

Google kondigde zes maanden geleden de eerste Chrome-netbook aan. Dit was de Cr-48 die naar een select aantal gebruikers werd verscheept in de Verenigde Staten.

Softwareverbeteringen

De zoekgigant heeft sinds die tijd enige verbeteringen gemaakt aan het Chrome OS. Zo krijgt het besturingssysteem Netflix- en Hulu-ondersteuning, is het mogelijk om bestanden van USB-sticks direct naar de cloud te uploaden (een mogelijkheid waar ook applicaties van derden gebruik van kunnen maken via een API) en zal de nieuwste versie van het OS offlineversies bevatten van Gmail, Google Calendar en Google Docs. Daarnaast hebben Citrix en VMware aangekondigd dat ze applicaties voor Chrome OS gaan virtualiseren. Hoe dit er echter precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Chromebooks van Samsung en Acer

De eerste Chromebooks zijn afkomstig van Samsung en Acer. Samsung komt met een ultradunne 0,79 inch dikke netbook. Deze Samsung Series 5 Chromebook komt met een dualcore Intel Atom-processor met een kloksnelheid van 1,66 GHz en een accu die 8,5 uur meegaat. Verder is er een 12,1 inchscherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, is er dualband WiFi, optionele 3G, een 16 GB mSATA-SSD, zijn er twee USB-poorten, een eenmegapixel-hd-camera en een klikbaar trackpad aanwezig. De Samsung-chromebook gaat voor 429 dollar over de toonbank. De versie die ook een 3G-chip bevat, kost 499 dollar.

De Acer-chromebook lijkt veel op die van Samsung, alleen kost deze slechts 399 dollar voor de 3G-variant. De Acer-Chromebook heeft dezelfde processor en opslagruimte. Alleen de accuduur is minder. Deze bedraagt namelijk maar 6,5 uur.

Overigens heeft Google tijdens de presentatie ook de eerste Chrome-desktops, de zogenaamde Chromebox, laten zien. De eerste Chromebox is gebouwd door Samsung, maar verdere details, zoals lanceerdatum en specificaties, ontbreken nog. Ook is het onduidelijk hoe Google Chrome OS op de desktop precies voor zich ziet.

Simlock- en jailbreakvrij

In Nederland heeft Google een deal gesloten met KPN om standaard 3G-abonnementen te leveren. Gebruikers krijgen de eerste twee maanden 1 GB aan data, daarna slechts 50 MB. Voor tien euro wordt dat verhoogd naar 62,5 MB en voor nog eens tien euro naar 200 MB per maand. Echter, gebruikers zijn ook in staat om een simlockvrije Chromebook met 3G te kopen, zodat ze zelf een telecomoperator kunnen kiezen.

Naast dat de Chromebooks simlockvrij zijn, laat Google ook weten jailbreaken aan te moedigen. Op een Chromebook hoeft maar op een knop te worden gedrukt en je kunt erop installeren wat je wilt. Verder is Chromium OS open source en kan het dus geïnstalleerd worden op vele laptops en desktops.

Chrome OS-abonnementen

Voor scholen en bedrijven heeft Google overigens een aparte regeling gemaakt. Google komt, zoals eerder vandaag aangekondigd, inderdaad met een abonnement op Chrome OS. Bedrijven betalen 28 dollar per gebruiker per maand, scholen 20 dollar per gebruiker per maand. Echter, naast continue software-updates zal ook de hardware zolang het abonnement loopt ook de hardware worden vervangen door Google, zodra deze aan het einde van zijn levensduur is. Naast dit abonnement krijgen organisaties ook beheertools, waarmee applicaties voorgeïnstalleerd of verwijderd kunnen worden.

De Chromebook van Samsung ligt vanaf 15 juni in de winkel en wordt geleverd door Laptopshop.nl van Cool Blue, de officiële partner van Google. De Chromebook van Acer zal in het derde kwartaal van 2011 volgen.