Vanaf morgen is de eerste Chromebook in Nederland verkrijgbaar, lees hier de Techzine review, een laptop gefabriceerd door Samsung en draaiende op het ChromeOS besturingssysteem van Google. Het allereerste officiële productiemodel, verkrijgbaar voor 449 euro bij laptopshop.nl.

De naam van Samsung’s Chromebook is de Samsung Series 5 Chromebook en moet de concurrentie met de bestaande netbooks aangaan. De eerste Chromebook is wel aan de prijs te noemen gezien de meeste netbooks tussen de 200 en 350 euro zijn geprijsd met Windows 7. Het grote voordeel van het Chromebook is dat deze superveilig is en je niet bang hoeft te zijn data te verliezen omdat alles in de cloud wordt opgeslagen.

"Het idee van het Chromebook is revolutionair. Het Chromebook zal de perceptie over computergebruik voorgoed veranderen" zegt Jos Beernink, directeur van de IT-divisie van Samsung Electronics Benelux. Hij gaat verder: "Tegenwoordig staat in het leven van veel mensen het web centraal. Mensen zijn altijd online: thuis, onderweg en op het werk. Bij de ontwikkeling van het Chromebook hebben wij er daarom niet voor gekozen een bestaand notebookmodel aan te passen aan het web. Wij zijn helemaal opnieuw begonnen om juist de behoeften van de mensen die altijd online willen zijn, te vervullen."

Het is wel goed te zien dat Samsung de designafdeling aan het werk heeft gezet voor de eerste Chromebook. De laptop heeft een mooi design en is slechts twee cm dik, en met een gewicht net onder de 1,5 kilo is de laptop ook zeer mobiel te noemen.

Een gemiddelde notebook start op in ongeveer 45 seconden, de Samsung Series 5 start op in minder dan 10 seconden, dit is te danken aan het besturingssysteem van Google.

Het Chromebook draait op het eerste besturingssysteem voor consumenten dat is ontworpen om hen te beschermen tegen de voortdurende bedreiging van kwaadaardige programma’s en virussen. Op basis van het principe "defence in depth" geeft het besturingssysteem meerdere beschermingslagen, waaronder sandbox-beveiliging, dataencryptie en "verified boot". Het Chromebook vermindert ook de zorgen over beveiliging en dataverlies, omdat alles in de cloud wordt opgeslagen. Als de notebook ooit kapot gaat of kwijtraakt, staan al je bestanden veilig online.

Wat is een Chromebook?

De accuduur is volgens Samsung ongeveer 8,5 uur, waardoor je de notebook een hele dag kan gebruiken zonder tussentijds opladen. De accu van de Series 5 kan tot 1.000 keer worden opgeladen. Dat is drie keer zo vaak als conventionele accu’s.

De notebook heeft een mat 12,1 inch Super Bright Plus scherm dat reflectie en schittering tegen gaat. Ook beschikt de laptop over 3G-connectiviteit, Wi-Fi en een 4-in-1 kaartlezer. Hieronder alle specificaties van de notebook.

Specificaties:

 • 2 cm dun
 • Full-size Chrome toetsenbord
 • Oversized multi-touch trackpad
 • Intel Atom N550, dual-core processor
 • 2GB intern ram geheugen
 • 16:10 resolutie
 • 12.1 inch SuperBright Display: 36% helderder dan standaard display
 • Opstarttijd van minder dan 10 seconden
 • Vanuit standby-stand direct te gebruiken
 • Accuduur tot 8,5 uur
 • HD webcam, ingebouwde digitale microfoon en stereospeakers
 • Twee USB-poorten
 • Ondersteunt mediakaarten (SD, SDHC, MMC) voor foto’s, video’s, muziek en documenten