2min

De KPN Deep Packet Inspection Gate is geboren, we kunnen het inmiddels wel de #DPIGATE gaan noemen. KPN heeft aan haar investeerders laten weten dat het gebruik heeft gemaakt van Deep Packet Inspection om de populariteit van WhatsApp in kaart te brengen. KPN ontkent daarbij naar de inhoud te hebben gekeken, maar bij DPI krijg je de inhoud er altijd bij, dus hier is wat onduidelijkheid over. Bits of Freedom is wel duidelijk, dit valt hoogstwaarschijnlijk onder aftappen en dat is volgens het wetboek van Strafrecht strafbaar, dus alle KPN klanten moeten aangifte doen bij de politie.

Bits of Freeom is een organisatie die op komt voor de privacy van consumenten op het internet. Zij zijn dan ook helemaal niet blij met de manier waarop KPN te werk is gegaan om een analyse te maken van WhatsApp. Zeker niet gezien KPN deze zomer nieuwe abonnementen gaat invoeren waarbij klanten meer moeten betalen voor het gebruik van onder andere WhatsApp en Voice over IP. Hierbij gaat KPN waarschijnlijk dezelfde methode gebruiken.

Het aftappen van verkeer is in Nederland strafbaar, alleen de politie is hiertoe in bepaalde gevallen gemachtigd. Bedrijven en particulieren mogen elkaar dus niet aftappen. Gezien je bij Deep Packet Inspection al het verkeer wat over de lijn gaat analyseert, lijkt het erop dat KPN zich schuldig maakt aan aftappen. KPN zelf geeft aan niet naar de inhoud te hebben gekeken, maar dat is onmogelijk, de inhoud zit in dezelfde data pakketjes.

Bits of Freedom roept daarom klanten van KPN, Hi en Telfort op om aangifte te doen. Je kan zelfs gewoon online aangifte doen omdat je al weet wie de dader is. Bits of Freedom heeft voor het gemak een handleiding online geplaatst, hoe doe ik aangifte tegen KPN. Waarschijnlijk wordt het druk vanavond op de website van de Politie.