Operators gebruiken shallow packet inspection

Vorige week werd bekend dat KPN gebruik zou maken van Deep Packet Inspection om het mobiele dataverkeer van haar klanten te kunnen monitoren. Op deze manier werd bijvoorbeeld in kaart gebracht hoeveel klanten gebruik maken van WhatsApp. KPN heeft inmiddels laten weten dat er geen gebruik is gemaakt van Deep Packet Inspection maar van Shallow Packet Inspection.

Operators gebruiken shallow packet inspectionShallow Packet Inspection is echter iets heel ander dan Deep Packet Inspection en een stuk minder privacy gevoelig. Waar bij Deep Packet Inspection al het verkeer wordt bekeken inclusief de inhoud van het verkeer, mogelijk dus ook privacy gevoelige informatie, is dat bij Shallow Packet Inspection niet het geval. Bij deze vorm wordt alleen de routering bekeken, wat inhoudt dat er gekeken waar over welke poort het verkeer loopt en naar welke servers het toe gaat. Door een database aan te leggen welke diensten welke poorten gebruiken kan dat vervolgens worden gematched en weet KPN welke diensten er worden gebruikt.

Deze vorm is uiteraard veel minder privacy gevoelig en zal ook op veel minder weerstand stuitte. KPN is van plan om deze zomer nieuwe abonnementen in te voeren waarbij extra betaald zal moeten worden voor diensten als WhatsApp en Voip.

Vodafone en T-mobile hebben laten weten ook het mobiele dataverkeer van hun klanten te monitoren maar niet gebruik te maken van Deep Packet Inspection.

Verschillende instanties uitte vorige week hun ongenoegen over het verhaal dat KPN gebruik zou maken van DPI. Bits of Freedom riep zelfs op tot aangiftes tegen KPN, omdat het bedrijf mogelijk het strafrecht zou overtreden. De Consumentenbond vroeg om een helder en duidelijk onderzoek. De OPTA liet middels een verklaring weten dat zij niet de partij zijn om hier onderzoek naar te doen, maar dat dit meer in het straatje van het Collega Bescherming Persoonsgegevens past. Zij hebben zich tot op heden erg stil gehouden, het is dus niet duidelijk of er nog een onderzoek komt, iets wat veel instanties wel wenselijk vinden.