Google heeft gisterenavond officieel haar nieuwe mobiele betalingssysteem gelanceerd. Het nieuwe product van Google gaat de naam Google Wallet dragen en is ontwikkeling in samenwerking met Mastercard, Citi, First Data en Springt. Door gebruik te maken van een app die op zijn beurt weer gebruik maakt van NFC (Near Field Communication) kunnen gebruikers straks betalingen doen met hun mobiele telefoon.

Near Field Communication is een speciale chip die in sommige mobiele telefoons is te vinden. De chips stelt de toestellein in staat om draadloos informatie te kunnen versturen en ontvangen binnen een afstand van 10 a 15 cm.

De dienst is voorlopig alleen te gebruiken in de Verenigde Staten, men kan er overal mee betalen waar Mastercard PayPass wordt accepteerd. Dit is echter op nog niet heel veel locaties maar dat zal een kwestie van tijd zijn. Google lijkt grootste plannen te hebben met Google Wallet, al verkeerd de applicatie momenteel nog in de bètafase.

In de toekomst ziet Google mogelijkheden om bijvoorbeeld te voorzien in instapkaarten voor vliegreizen, speciale sleutels om deuren mee te openen of simpelweg identiteitsgegevens op te slaan.

Google zegt op haar blog dat Google Wallet uiteindelijk gewoon een mobiele applicatie is waar gewoon enorm veel mee mogelijk is, het kan veel meer dan een normale portemonnee. Alles wat je in een normale portemonnee bewaard moet je straks ook in de Google Wallet kunnen bewaren alleen heeft de Google Wallet veel meer opslagcapaciteit.

Binnenkort zal de app beschikbaar komen voor de Nexus S telefoon en zal de echte testperiode gaan beginnen.