In Modern Warfare 3 zal er veel aandacht worden besteed aan de modus Spec Ops en Survival. Dit hebben ontwikkelaars Infinity Ward en Sledgehammer bekend gemaakt.

De Spec Ops-modus werd in Modern Warfare 2 geintroduceerd en keert ook in het derde deel van de game terug. De Spec Ops-missies spelen zich, net als in Modern Warfare 2, af in de singleplayer mappen van de game. In de Spec Ops-modus moet je met je vrienden verschillende doelen volbrengen. De nieuwe Survival-modus zal zich af gaan spelen in de multiplayer mappen. In deze mappen zal je verschillende hordes aan tegenstanders moeten uitroeien. De daaropvolgende golven van vijanden zullen steeds toenemen in kracht.

Nieuw aan de Spec Ops-missies zijn de introductie van een ranking-systeem, online matchmaking en ranglijsten. Deze toevoegingen moeten een extra dimensie aan de modus toevoegen. Daarnaast zouden deze extra’s er ook voor moeten gaan zorgen dat spelers die de multiplayer niet aan durven toch via de Spec Ops een gokje durven te wagen.

Het kan voor nieuwe spelers namelijk behoorlijk overweldigend zijn wanneer je online aan flarden wordt geschoten door scheldende 13-jarige spelers die daardoor je online ervaring totaal verpesten. Volgens Micheal Condrey van Sledgehammer kan een nieuwe speler op deze manier zichzelf in een veiligere omgeving toch verbeteren en wat experimenteren.