Apple heeft vanavond tijdens de openings keynote van het WWDC de nieuwe versie van iOS gepresenteerd, iOS 5. De nieuwe versie is nog niet klaar voor het grote publiek wel is er een developerseditie klaar voor alle Apple ontwikkelaars. Het grote publiek mag in het najaar gaan geniet van iOS 5.

De nieuwe iOS 5 heeft meer dan 200 nieuwe features gekregen aldus Apple. Enkele van deze nieuwe features zijn een nieuw notificatie center, iMessage een dienst zoals Ping en WhatsApp, een NewsStand voor kranten en tijdschriften, PC Free, de mogelijkheid om een toestel te activeren zonder deze aan een pc met iTunes te hangen en het ontvangen van software updates over-the-air. Zogenaamde incremental updates, dit geldt voor zowel iOS updates als app-updates.

"Voor de ontwikkelaars zijn meer dan 1500 nieuwe API’s beschikbaar gekomen en Apple kan niet wachten om te zien wat de ontwikkelaars daar allemaal mee gaan bouwen", aldus Steve Jobs. De grootste vernieuwing van iOS zijn alle iCloud diensten die in een ander nieuwsbericht staan beschreven.

Met iOS 5 en iCloud kan je door even in te loggen met je Apple ID en wachtwoord volledig een nieuwe toestel synchroniseren met alle bestaande e-mail, contacten, kalenders, foto’s, apps, boeken, muziek en nog veel meer, en dat allemaal zonder tussenkomst van een computer.

Het nieuwe "Notification Center", of Notificatie Centrum zoals het waarschijnlijk in het Nederland zal heten, is een nieuwe innovatieve manier om notificaties te ontvangen binnen iOS 5. Iets wat Apple goed afgekeken lijkt te hebben bij Google. Alle notificaties komen nu op 1 plek binnen waar je ze overzichtelijk kan bekijken en met 1 druk op de knop ook allemaal kan wissen. Voorheen werd een applicatie gewoon onderbroken door een vervelende popup, dat is straks voorbij. Er verschijnt bovenin een kleine animatie waaraan je kan zien dat er een nieuwe notificatie is.

Newstand of Nieuws Kiosk, het is onduidelijk hoe dit in het Nederlands gaat heten is een nieuwe App van Apple waarin je zeer gemakkelijk jezelf kan abonneren op kranten en tijdschriften. Veel internationale uitgevers doen hieraan mee, maar ook in Nederland hebben enkele uitgevers waaronder Sanoma al een deal gesloten met Apple.

Newsstand heeft veel weg van de iBook applicatie maar is dan gevuld met tijdschriften en kranten. Het ziet er netjes uit en de app spreekt voor zichzelf. Ook laat het de meest populaire tijdschriften in jouw land of regio zien, waardoor je snel een keuze kan maken.

Ook nieuw in iOS 5 is een nieuwe versie van de internetbrowser Safari. Vanaf iOS 5 beschikt Safari over een functie genaamd Safari Reader die simpelweg de tekst uit een website kan halen zodat je die op je gemak kan lezen. Alle troep eromheen en de fontsize wordt automatisch zeer aangenaam weergegeven. Een functie die mogelijk in de toekomst kan rekenen op kritiek van uitgevers en webmasters.

Een andere vernieuwing is dat artikelen kunnen worden opgeslagen om later te worden teruggelezen en er de mogelijkheid is om te surfen met behulp van tabbladen. Dit maakt de ervaring van Safari binnen iOS nog een stuk beter. Ook is het zeer makkelijk om te schakelen tussen deze tabbladen.

Vanaf iOS 5 zal Twitter volledig worden geintergreerd in iOS 5, je hoeft maar 1x in te loggen in Twitter en je kan vanuit alle apps zeer gemakkelijker twitteren. Deze applicaties vragen slechts 1x of ze Twitter mogen gebruiken en als ze daarvoor toestemming krijgen werkt het verder geheel automatisch. Apple heeft zelf het goede voorbeeld gegeven door Twitter volledig te ondersteunen in haar nieuwe Safari browser. Het is echter ook mogelijk om foto’s en video’s te Twitter vanuit iOS 5. Ook Youtube en Google Maps hebben ondersteuning gekregen voor Twitter. Met een nieuwe API krijgen externe ontwikkelaars ook de mogelijkheid om gebruik te maken van deze single sign-on mogelijk voor hun eigen iOS 5 apps.

Dan een wat minder originele functionaliteit van Apple, iMessage. Met iMessage kan je berichten sturen naar andere iOS gebruikers en deze berichten kunnen worden voorzien van foto’s, video’s, contactinformatie of zelfs een kalender-item. Ook kan je zien wanneer een andere gebruiker aan het typen is en of een bericht is afgeleverd of zelfs gelezen. Deze functionaliteit is 1 op 1 overgenomen van Blackberry’s Ping en het momenteel zeer populaire WhatsApp. Of de dienst van Apple ook een succes wordt zal nog moeten blijken. WhatsApp lijkt betere kaarten te hebben doordat dit systeem op verschillende mobiele platformen werkt en iMessage alleen op iOS.

Apple heeft ook een nieuwe applicatie ontwikkeld genaamd Reminders, hier kan je persoonlijke herinneringen instellen. Deze applicatie maakt ook zeer goed gebruik van de locatie waar je je bevindt. Zo kan je instellen dat je toestel je eraan moet herinneren je vriendin te bellen zodra je het kantoor verlaat. Zodra je geografische locatie dermate verandert dat je niet meer op kantoor bent krijg je deze herinnering te zien. Het kan ook andersom, bijvoorbeeld dat je een collega iets moet vertellen zodra je op kantoor aankomt. Het maakt het onthouden en wegwerken van taken een stuk makkelijker doordat je herinneringen op het juiste kan krijgen. Deze herinneringen zijn overigens ook te bekijken in iCal en Outlook en worden automatisch bijgewerkt.

Ook nieuw in iOS 5 is directe toegang tot de Camera en Photo app, ook al is de iPhone gelockt. Ook is het straks mogelijk om foto’s te maken met de knop volume omhoog. De nieuwe foto applicatie heeft ook eindelijk de mogelijkheid gekregen om je foto’s te bewerken, zo kan je gebruik maken van de functies crop, roteren, focus, exposore en het verwijderen van rode ogen. Ook kunnen de foto’s weer zeer makkelijk gedeeld worden met andere.

Eindelijk os het voorbij, een nieuwe iPod, iPad of iPhone hoeven niet meer via een USB-kabel aan een pc te worden verbonden met iTunes. Deze manier van activeren is vanaf iOS 5 verleden tijd. Het is dan mogelijk om een apparaat direct uit de doos te activeren zonder tussenkomst van een computer. Ook het updaten van apps en iOS zelf gebeurt over-the-air via Wifi en mogelijk deels ook via 3G. Zodra je een iOS 5 apparaat gaat opladen en deze beschikt op dat moment ook over WiFi zal deze geheel automatisch zijn data gaan syncen via met SSL beveiligde Apple iCloud servers waardoor je data altijd veilig gebackupt is.

Ander nieuwe functies zijn:

  • Game Center, met de mogelijkheid om een foto aan je gameprofiel te hangen en games te installeren direct vanuit Game Center zonder tussenkomt van de App Store;
  • E-Mail verbeteringen, het is nog makkelijker om e-mails te sturen, met versleepbare adressen, en een rich tekst editor met ondersteuning voor vet gedrukt, onderstreppt en scheef gedrukte tekst.
  • AirPlay Mirroring naar TV, hiermee kan je draadloos je iPad 2 verbinden met je HD televisie, zodat je daarop het beeld kan streamen. Wel heb je hier een Apple TV voor nodig.

De beschikbaarheid van iOS 5 is goed nieuws voor Apple en iOS ontwikkelaars, zij kunnen er direct mee aan de slag en iOS 5 downloaden vanuit de developer omgeving. Alle eindgebruikers moeten nog wachten tot in het najaar. Wanneer Apple iOS 5 officieel lanceert. iOS 5 zal beschikbaar komen voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 en iPod Touch (zowel de 3e als de 4e generatie). Sommige functies zullen echter niet op alle toestellen beschikbaar komen.

Ook werd er tijdens de keynote een nieuwe iPhone verwacht, een iPhone 4S of een iPhone 5 maar hier bleek geen sprake van. Er werd totaal geen nieuwe hardware van Apple’s kant aangekondigd. Mogelijk presenteert Apple tijdens de lancering in het najaar alsnog een nieuwe iPhone maar dat is pure speculatie op dit moment.