2min

Apple heeft tijdens de Worldwide Developer Conference (WWDC) in San Francisco een nieuwe iteratie van het mobiele besturingssysteem iOS aangekondigd. We zijn inmiddels aanbeland bij versie 6. De grootste vernieuwingen zijn te vinden in integratie van Facebook en een Maps-app van Apple zelf. iOS 6 brengt echter zo’n 200 nieuwe features.

De integratie van Facebook lijkt op die van Twitter, het is mogelijk om foto’s en dergelijke te delen met het sociale netwerk. In het notificatiecentrum worden twee knoppen toegevoegd om een update te geven aan je Twitter- of Facebook-account. Een grote toevoeging hieraan is echter dat het in de App Store mogelijk is om apps te ‘liken’, waardoor je vrienden kunnen zien welke apps jij leuk vindt en andersom. Een nieuwe manier om uit te vinden welke apps leuk zijn dus.

Google heeft na veel geruchten dan inderdaad toch een aardige klap te verduren gekregen; de zoekgigant kondigde vorige week nog enkele vernieuwingen aan voor de iOS-versie van Maps. Apple heeft echter een eigen applicatie aangekondigd welke de standaard zal worden in het besturingssysteem. De app heeft veel gelijkende functies, maar oogt net wat strakker dan Google’s variant.

Ook de spraakbesturing van iOS, genaamd Siri, heeft een make-over gekregen. Er zijn nieuwe functies bij de mogelijkheden toegevoegd. Zo is het vanaf iOS 6 mogelijk om applicaties op te starten middels een stemcommando. Siri krijgt ook meer kennis over sport en kan bijvoorbeeld tussenstanden of uitslagen weergeven. Siri zal ook naar de iPad worden gebracht, wel enkel naar de nieuwste tablet van het bedrijf uit Cupertino.

Een functie die waarschijnlijk ook gretig aftrek zal vinden is de nieuwe ‘Do Not Disturb’-functie waarmee het mogelijk wordt om de meldingen van push-notificaties uit te schakelen, bijvoorbeeld als je gaat slapen, of simpelweg niet gestoord wenst te worden. Het is ook mogelijk om deze functie op basis van tijd automatisch in te laten schakelen, bijvoorbeeld elke nacht om 11 uur, tot ’s ochtends half 8, om niet gestoord te worden gedurende de nachtelijke uurtjes.

Inkomende gesprekken kunnen worden beantwoord met een bericht wanneer het even niet mogelijk is om te beantwoorden. Het is ook mogelijk om direct een Reminder in te stellen op basis van bijvoorbeeld je locatie. Dit alles is mogelijk door het callscreen omhoog te schuiven.

Zoals gezegd, er worden meer dan 200 nieuwe functies geïntroduceerd en zodoende is er nog veel meer waar iOS-gebruikers zich aan kunnen verwachten. iOS 6 wordt uitgebracht voor de iPhone 3GS, 4 en 4S, de iPod touch (4e generatie), de iPad 2 en de nieuwe iPad.