Apple presenteerde gisteravond ook de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Inmiddels is Apple aangekomen bij versie 9 en Apple richt zich voornamelijk op verbeteringen in prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

Apple heeft een feature toegevoegd waarmee de accuduur van de iPhone flink verlengd moet kunnen worden. Een zogenaamde lowpower-mode, waarbij verschillende features worden uitgeschakeld om stroom te besparen. Bij de iPhone 6 moet deze functie ervoor zorgen dat de accu zo’n drie uur langer meegaat op een volledige lading. Deze feature kennen we al langer van Android, waar fabrikanten inmiddels al flink wat meer uit de accu hebben weten te persen dan drie extra uurtjes, mogelijk dat Apple deze feature in de komende versies blijft verbeteren.

Nieuwe Nieuws- en Notes-app

Apple heeft verder twee nieuwe applicaties gepresenteerd, een nieuwe News-app die qua uiterlijk doet denken aan Flipboard. Daarin worden allerlei nieuwsartikelen getoond van verschillende uitgevers, op dit moment zijn er nog geen Nederlandse uitgevers toegevoegd. News zal straks de Newsstand-app (Kiosk) vervangen, een app die al jaren in iOS zit maar niet erg populair is.

Ook presenteerde Apple een nieuwe Notes-app wat een upgrade is van de huidige Notes-app, de nieuwe versie biedt ondersteuning voor foto’s en tekeningen en wordt daarmee wat meer een concurrent van diensten als Evernote en OneNote, maar laatst genoemden blijven waarschijnlijk populairder bij de meeste gebruikers.

Apple Pay steekt oceaan over

Apple Pay steekt de oceaan over en zal ook beschikbaar komen in het Verenigd Koninkrijk, over een uitrol in andere Europese landen is nog niets bekendgemaakt. Apple Pay komt waarschijnlijk dit jaar niet meer in de Benelux beschikbaar. Wel neemt Apple een andere iOS-app op de schop ten behoeve van Apple Pay. De Passbook-app waarin klantenkaarten, vliegtickets en dergelijke kunnen worden opgeslagen wordt vervangen door de Wallet-app. Deze heeft dezelfde functie als Passbook, maar kan daarnaast ook betalingen verrichten via Apple Pay.

Siri

Siri wordt min of meer geüpgraded naar Siri 2.0 want er komen flink wat extra features beschikbaar voor de spraakassistent. Veel van de nieuwe features zijn echter niet echt nieuw maar hebben we al eerder gezien in Cortana en Google Now. Zo zal Siri ook een Proactive Assistent krijgen die de gebruiker herinnert aan bepaalde zaken, zoals wanneer deze moet vertrekken om zijn volgende afspraak te halen, automatisch afspraken toevoegen aan de agenda die per e-mail binnenkomen of een muziek-app starten als je je oortjes inplugt.

Tot slot probeert Siri je informatie automatisch aan te vullen, als je gebeld wordt door een onbekend nummer, zal Siri in je e-mails zoeken om te kijken of er een naam gekoppeld kan worden aan dat nummer. Apple hamert wel op de privacy van de gebruiker. Het bedrijf stelt al deze informatie niet te koppelen aan het Apple ID, de gegevens worden volledig anoniem bewaard, aldus Apple.

Voor de Belgen is er ook goed nieuws, iOS 9 krijgt ondersteuning voor het Vlaams. Er zal straks een Vlaamse vrouwenstem te horen zijn.

Meerdere apps tegelijk gebruiken op de iPad

Apple heeft in iOS ook de nodige verbeteringen doorgevoerd voor de iPad-gebruiker. Na jaren van zeuren en smeekbedes heeft Apple dan eindelijk echte multitasking toegevoegd en kan je twee apps naast elkaar openen op de iPad. Beide apps zijn dan actief en kunnen gebruikt worden. Het is ook mogelijk om informatie van de ene naar de andere app te slepen als dat wordt ondersteund. Deze functie is echter alleen beschikbaar op de iPad Air 2, of in de toekomst meer iPads ondersteuning krijgen voor deze feature is nog onduidelijk, maar op dit moment is de splitview alleen beschikbaar voor de iPad Air 2.

Het wordt ook mogelijk om een videogesprek te voeren waarbij het videovenster in het klein in de hoek wordt getoond, zodat je ondertussen nog wat anders kan doen op je iPad. Ook komt er een soort van halve multitasking waarbij je een app aan de zijkant naar binnen kan vegen en deze slechts een smalle strook krijgt toegewezen. Deze multitask-functies komen beschikbaar op de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad Mini 3.

Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om het iPad-toetsenbord als trackpad te gebruiken. Door met twee vingers er overheen te vegen, daarnaast zijn aparte kopiëren en plakken knoppen toegevoegd.

Een andere veel gevraagde functie heeft Apple helaas niet toegevoegd aan de iPad. De mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen aan de iPad, zodat iedereen zijn "eigen" omgeving heeft. Een iPad is meer een familie-apparaat en de meeste papa’s en mama’s vinden het niet zo leuk als de kinderen in hun e-mail kunnen komen of bij andere toepassingen die bijvoorbeeld werk gerelateerd zijn. Dit is een feature die al jaren op Android beschikbaar is en waar veel gebruikers al jaren om zeuren bij Apple. Opnieuw laat het bedrijf deze gebruikers in de steek, voor veel mensen zal dat een teleurstelling zijn.