2min

Op basis van door Hyves vrijgegeven cijfers kunnen we concluderen dat Google’s Chrome browser inmiddels Mozilla’s Firefox browser is gepasseerd in Nederland. Uiteraard gaat Internet Explorer 8 nog steeds aan kop maar de vraag is voor hoelang nog. Ook de browsermarkt wordt steeds concurrerender en Microsoft met Internet Explorer al jarenlang marktaandeel aan het inleveren.

Hyves is op moment van schrijven nog steeds een van de grootste websites van Nederland, daarmee is de website ook in staat om een gemiddeld beeld van de browserverdeling in Nederland te geven. De cijfers van de browserverdeling in Nederland is ook afhankelijk van welke cijfers je gebruikt. Google zou bijvoorbeeld kwalitatief betere cijfers kunnen overleggen dan een Hyves.

Browser: Hyves: Techzine:
Internet Explorer 8 48 procent 24,6 procent
Chrome 16,5 procent 19,5 procent
Firefox 12,3 procent 22,9 procent
Internet Explorer 9 11,5 procent 13 procent
Internet Explorer 7 6,4 procent 4,9 procent
Safari 5,1 procent 9,5 procent
Opera 0,3 procent 1,6 procent

Uiteindelijk is het marktaandeel van de internetbrowsers dus zeer verschillend als je verschillende websites als bron gebruikt. Zo hebben we ook even de statistieken van Techzine van de afgelopen maand erbij geplaatst om dit duidelijk te maken. Zo zien we op Techzine een veel lager marktaandeel voor Internet Explorer 7 en 8 en een hoger aandeel voor Internet Explorer 9. Maar ook de andere browsers Chrome, Firefox en Safari verschillen enorm veel.

Op Techzine heeft dit uiteraard te maken met de voorkeur van het IT-publiek en de snelheid waarmee het nieuwe technieken en browsers ondersteund. Ook komen er verhoudingsgewijs meer Apple gebruikers op Techzine dan op Hyves, wat de verdubbeling in het aandeel van Safari weer verklaard.

Op een website die meer gericht is vrouwen zal ongetwijfeld weer een ander beeld ontstaan en zal Internet Explorer waarschijnlijk in de meeste gevallen veel beter scoren, dit omdat deze groep veel minder bekend is met Chrome en Firefox en gewoon zal gebruiken wat er standaard op het systeem is geïnstalleerd.

Uiteindelijk kan een partij als Google of een bedrijf die bezoekersstatistieken bij houdt voor veel grote website het allerbeste beeld geven. Vandaar ook de titel "Chrome passeert Firefox in Nederland, of toch niet?", op Hyves is Chrome nu groter dan Firefox, maar op Techzine heeft Firefox nog steeds een nipte voorsprong.