2min

Na verwachting verstoot Google’s webbrowser Chrome over 31 dagen Mozilla Firefox van de tweede plaats wat betreft browsergebruik in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van StatCounter. Chrome heeft op dit moment 18,3 procent van de Nederlandse markt in handen, terwijl Firefox goed is voor 18,9 procent. Chrome wist er sinds augustus 0,55 procent bij te krijgen, terwijl Firefox 0,6 procent verloor in Nederland. Internet Explorer is in Nederland met 53,5 procent nog altijd veruit de populairste browser.

Als we naar de cijfers wereldwijd kijken lijkt het ook slechts een kwestie van tijd voordat Firefox zijn positie zal afstaan aan Chrome. In september surfde 23,6 procent met Chrome en 26,8 procent met Firefox. Sinds afgelopen maand heeft Firefox 0,7 procent verloren en heeft Chrome er een half procent bij gekregen. Als dit tempo zich zo blijft doorzetten zal Chrome in november de tweede browser zijn na Internet Explorer in Nederland en in december zal Chrome wereldwijd de tweede browser zijn.

Ook Net Applications houdt wereldwijd het marktaandeel van de verschillende browsers in de gaten maar meldt op dit moment nog een veel groter gat tussen Chrome en Firefox. Volgens het meetbureau heeft Firefox een marktaandeel van 22,5 procent en staat Chromw op 16,2 procent. Een redelijk groot verschil dus in cijfers. Wat wel identiek is aan de cijfers, is dat Firefox het afgelopen jaar marktaandeel heeft verloren met een dalende lijn en Chrome daarentegen elke maand een groei wist te realiseren. Als de trend van Net Application zich doorzet dan zal Chrome pas halverwege volgend jaar de tweede positie overnemen van Firefox.

Ook zijn beide onderzoekbureaus het erover eens dat Internet Explorer nog altijd de grootste browser is met een marktaandeel van 54,4 procent. Met name op Windows 7 doet de Microsoft browser het er goed.