2min

In december was er een spannende strijd gaande onder webbrowsers, afgaande op de cijfers van StatCounter. Terwijl steeds meer mensen overstapten van Internet Explorer 10 naar 11, wist Google Chrome flink te groeien. Ook Firefox maakte een lichte groei door, ten koste van Internet Explorer.

Google Chrome weet wereldwijd nog steeds te groeien en heeft inmiddels een marktaandeel veroverd van 43,92 procent. Ook Firefox wist in de periode tussen oktober en december 2013 enigszins te groeien. Waar deze browser aan het begin van deze periode een marktaandeel van 18,11 procent had, eindigde Firefox het jaar met 18,95 procent van de markt.

Internet Explorer bleek het echter wat minder te doen. De browser van Microsoft had aan het einde van het jaar een marktaandeel van 23,24 procent. In oktober was er nog een marktaandeel van 28,96 procent weggelegd voor de browser. Er is dus sprake van een aanzienlijke daling in aandeel.

Safari wist net als Firefox een minimale groei mee te maken, maar kon niet boven de 10 procent uitstijgen. De browser van Apple bleef steken op 9,14 procent marktaandeel.

In België en Nederland zien we wel wat verschillen ten opzichte van de wereldwijde cijfers. Chrome heeft in België en Nederland respectievelijk 38,33 en 35,52%, Internet Explorer beschikt over 27,83 en 29,97%, Firefox 16,84 en 13,88% en Safari neemt 13,9 en 16,5% voor de rekening. Daarmee is Chrome in onze landen minder goed geadopteerd en doet Safari het juist bovengemiddeld.

Over de afgelopen maanden is in België en Nederland vooral te zien dat Internet Explorer en Firefox een daling doormaken, Safari blijft stabiel en Chrome wint aandeel.