3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple stal dinsdag nog de show op de MacWorld met de aankondiging van de iPhone, maar heeft nu al de eerste rechtzaak aan haar broek. Zoals bekend heeft het bedrijf Cisco de rechten op de naam iPhone en naar nu blijkt hebben beide bedrijven toch geen overeenkomst gesloten over het gebruik van de naam.

Cisco dochter Linksys presenteerde in december vorig jaar haar lijn van VoIP telefoons onder de naam iPhone. Cisco bezit de rechten op de naam al sinds 2001 toen het bedrijf Infogear overnam. Infogear registreerde de merknaam echter al in 1996. Het was ook al langere tijd duidelijk dat Apple deze naam wilde gebruiken voor haar eerste mobiele telefoon en daarom gingen beide bedrijven om tafel zitten.

In eerste instantie kwamen beide bedrijven er niet uit, omdat Cisco het voorstel van Apple weigerde. Apple liet het daar echter niet bij zitten en zette een zogenaamde front company op. Een dergelijk bedrijf wordt eigenlijk gecontroleerd door het bedrijf dat het opzet, maar de naam van het moederbedrijf blijft daardoor uit de publiciteit. Apple probeerde met dit bedrijfje alsnog buiten Cisco om, de rechten op de naam iPhone te verkrijgen. De onderhandelingen werden echter weer opgepakt en beide bedrijven kwamen afgelopen maandag dicht bij een deal.

Volgens Mark Chandler, senior vice president van Cisco, was de deal bijna rond. Belangrijkste afspraak was dat de VoIP telefoon van Linksys en de Apple iPhone met elkaar samen konden werken, zodat er een deel van de verwarring bij consumenten weggenomen kon worden. Acht uur ’s avonds verlieten beide partijen de onderhandelingstafel, volgens Cisco moesten er nog een paar kleine puntjes besproken worden. Het verbaasde het bedrijf dan ook, dat Steve Jobs van Apple de dag daarna de iPhone presenteerde.

"We vonden het belangrijk om de onderhandeling succesvol af te ronden voordat Apple de telefoon zou lanceren. Onze verwachting was dan ook dat Apple de naam iPhone niet zonder onze toestemming zou gebruiken en het is dan ook een verrassing dat een groot bedrijf een product aankondigt met een naam waar ze geen rechten op hebben", aldus Chandler. Hij wil de onderhandeling alsnog zo snel mogelijk afronden, maar wil nu ook schadevergoeding hebben voor het feit dat Apple de naam onrechtmatig heeft gebruikt.

Apple is echter niet onder de indruk van de claim van Cisco, volgens een woordvoerder maakt Cisco geen kans, omdat Apple het eerste bedrijf is dat de naam voor een mobiele telefoon gebruikt. Overigens gebruiken zowel een Amerikaans als Brits bedrijf de naam iPhone voor een hoteltelefoon en VoIP telefoon, maar Cisco liet weten dat het bedrijf daar in het verleden ook juridische acties tegen heeft ondernomen.

Analisten denk echter dat Apple mogelijk toch zal gaan schikken, omdat Cisco een sterke positie heeft dankzij het trademark. Roger Kay, analist bij Endpoint Technologies Associates, vindt dat Apple en Steve Jobs arrogant zijn geweest door de naam gewoon te gebruiken, zonder dat ze een licentie hadden. Apple heeft volgens hem zijn spierballen getoond aan Cisco, maar volgens Kay is dat geen verstandige keuze geweest. Hij verwacht dan ook dat beide bedrijven een schikking zullen treffen. Apple zou het volgens hem kunnen gooien op het feit dat het bedrijf al veel merknamen heeft die beginnen met een ‘i’, maar de kans is groot dat dat argument niet zal opwegen tegen het trademark van Cisco.