2min

Tags in dit artikel

,

Apple, bekend van de Macintosh computer, de iPod en de muziekservice iTunes, is wederom aangeklaagd door het bijna gelijknamige en iets minder bekende bedrijf Apple Corps.

De bedrijven ontmoeten elkaar niet voor de eerste keer in de rechtzaal. De eerste keer dat gebeurde was in 1980. Apple Corps was reeds in 1968 opgericht door de leden van de Beatles en was bedoeld om de belangen te behartigen van deze personen. Inmiddels is het bedrijf ook een platenmaatschappij. Toen Apple zich op de computermarkt begaf wilde Apple Corps bij de rechter afdwingen dat Apple zich niet op de muziekmarkt zou begeven.

De rechter gaf Apple Corps daarin gelijk en afgesproken werd dat Apple zich niet met muziek zou gaan bezighouden.
In 1989 bracht Apple haar eerste Macintosh uit die geluiden kon afspelen. Reden voor Apple Corps om Apple weer voor de rechter te dagen, in verband met de eerder gemaakte afspraken. Beide bedrijven kwamen destijds een schikking overeen van 26,5 miljoen dollar. In 1991 werd er afgesproken dat er met Apple producten vanaf dan wel muziek voortgebracht en gecreëerd mocht worden, maar productie en verkoop nog steeds was verboden voor Apple.

En toen was daar in 2003 Apple’s muziekservice iTunes en inmiddels is het bedrijf absolute marktleider in de verkoop van digitale muziek. Tegen de afspraken, aldus Apple Corps en zodoende speelt er nu wederom een rechtzaak.
Apple Corps eist dat Apple stopt met het gebruik van haar merknaam in combinatie met de iTunes muziekservice en dat het bedrijf de naam ook niet meer gebruikt voor andere services.

Volgens Apple is er echter niets aan de hand. Het bedrijf beroept zich daarin opmerkelijk genoeg op dezelfde afspraken waar Apple Corps het bedrijf mee aanklaagt.
Apple zegt namelijk dat er in de afspraken een passage is opgenomen waarin te lezen valt dat het Apple is toegestaan om ‘online data-overdrachten’ te verkopen. En volgens Apple voldoen digitaal opgeslagen muzieknummers aan deze voorwaarde.

Het blijft afwachten welke kant de rechter zal kiezen, maar het lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk dat Apple ook daadwerkelijk zal stoppen met haar merknaam te verbinden aan iTunes. Wellicht wordt er weer een schikking getroffen en kan Apple Corps weer wat geld op de rekening bijschrijven.