2min

Het idee is niet nieuw en werd zo’n 3 jaar geleden ook al eens geopperd door verschillende organisatie, maar het lijkt er nu dan echt van te gaan komen. De ICANN gaat het vastleggen van een eigen domeinnaam extensie toestaan. Het wordt straks mogelijk om .cocacola of .google vast te leggen, of misschien zelfs wel .techzine.

Zoals gezegd is dit idee niet nieuw. In 2008 probeerden verschillende steden waaronder Berlijn en Parijs al een eigen domeinextensie te krijgen en ook eBay heeft in een eerder stadium weleens interesse getoond in deze mogelijkheid.

De ICANN, de organisatie die gaat over het toewijzen van domeinnaamextensie, wil het nu mogelijk gaan maken. De exacte voorwaarden voor een eigen extensie zijn nog niet duidelijk. Er wordt wellicht een minimumaantal karakters geëist voor deze vorm, ook zullen er technische eisen zijn omtrent het beschikbaar maken en houden van deze extensie. Daarnaast zijn er uiteraard nog de bedrijven die allemaal dezelfde extensie wel willen claimen, zo zullen er voor .porn of .sex wel weer honderden aanvragen gaan binnenkomen. Hoe de ICANN dit gaat oplossen, is nog niet bekend.

Het besluit van ICANN volgt na jaren van discussie en gelobby van verschillende instanties. De exacte regels worden momenteel vastgesteld en moeten nog worden gekeurd door het bestuur van de ICANN. Daarna mogen bedrijven vanaf 12 januari 2012 tot en met 30 april 2012 een aanvraag indienen voor een eigen domeinnaamextensie. Het aanvragen van een eigen extensie zal echter niet voor iedereen mogelijk zijn, gezien er minimaal 100.000 euro betaald moet worden voor de eigen extensie en ook nog een jaarlijkse vergoeding van enkele tienduizenden euro’s en daarbovenop zullen nog de technische eisen komen die waarschijnlijk ook niet goedkoop zullen zijn om te implementeren.

Niet iedereen is blij met deze nieuwe plannen van de ICANN. Veel bedrijven balen al van het feit dat ze hun merknaam wereldwijd in tientallen zo niet honderden extensies moeten vastleggen, het lijkt erop dat ze nu straks ook nog eens tonnen moeten gaan investeren om hun merk te beschermen met een eigen domeinnaamextensie.