In de Chinese stad Chongqing worden in opdracht van de overheid 500.000 beveiligingscamera’s opgehangen ter bevordering van de veiligheid in de stad. Dit meldt Wall Street Journal. Cisco Systems is aangenomen om te helpen bij de uitvoering van dit megaproject.

Met het project is meer dan 2,4 miljard dollar gemoeid. Het project genaamd "Peaceful Chongquing", is één van de grootste projecten op het gebied van videobewaking.

Cisco Systems verzorgt de infrastructuur achter het netwerk en werkt samen met meerdere Chinese bedrijven waaronder Hikvision Digital Technology. Het grootste gedeelte van de camera’s zal opgehangen worden door de beheerders van de gebouwen, maar zullen allemaal verbonden zijn met het netwerk wat opgezet is door de overheid en ook bij diezelfde overheid in beheer is.

Volgens de plaatselijke overheid is het bedoeld om het verkeer in de gaten te houden en de veiligheid van de burgers te garanderen. De vraag is hoe geloofwaardig deze verklaring is. China staat bekend om de absolute controle door de overheid met filters op internet en een grote inlichtingendienst die iedereen in de gaten houdt. Dit grote netwerk van beveiligingscamera’s komt om die reden in een ander daglicht te staan. Zeker omdat een westers bedrijf gezwicht is voor het geld bij een project waar andere, minder etische politieke gronden meespelen.

Eerder stapte Google al uit China met haar zoekmachine omdat ze niet meer wilde voldoen aan de eisen die de regering stelde. Naast Google zijn, Facebook, YouTube en Twitter niet welkom. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden uit een grote lijst met websites die geblokkeerd zijn in het nog steeds strikte China.