Huawei maakt slimme steden veilig middels IoT

Huawei maakt slimme steden veilig middels IoT

Huawei gaat Internet of Things (IoT) oplossingen en nieuwe toepassingen van technologie gebruiken om steden veiliger te maken. Daarnaast wil de Chinese onderneming de technologie gebruiken bij de planning van ‘smart cities’. Dat onthulde het bedrijf tijdens de Huawei Asia-Pacific Innovation Day.

Vooral op het gebied van veiligheid is er een groot resultaat te behalen. “Om misdaden beter te kunnen detecteren, erop te kunnen reageren en ervan te kunnen herstellen, zijn we min of meer aan een reis begonnen waarbij we keken naar verschillende soorten innovatieve technologieën. Het belangrijkste principe waar ik aan wilde werken, is het combineren van al onze hulpbronnen, waarbij data als bron en fundering kan dienen voor voorspellende intelligentie,” vertelt Augustine Chiew, veiligheidsexpert bij Huawei.

Veiligere stad

Met dat uitgangspunt aan de basis, installeerde het bedrijf in de Chinese stad Longgang maar liefst 7.000 HD-camera’s en verbond het 34.000 reeds opgehangen camera’s in winkelcentra, parken, op tankstations en andere locaties met het internet. Die camera’s maken gebruik van technologie die niet alleen gezichten, maar ook nummerborden herkent.

Elke dag werden er maar liefst 14,6 miljoen plaatjes van gezichten geknipt en 140.000 nummerplaten bij tankstations. Verder kregen politieagenten in de stad Huawei-smartphones waarmee ze alle nodige informatie ter beschikking hadden. Zo waren er apps waarmee ze de identiteit van mensen konden checken, maar ook apps voor de nummerborden.

Het bedrijf stelt dat binnen de proef, het aantal diefstallen en overvallen met 53,2 procent afnam. Verder nam het aantal zaken dat opgelost werd toe met 45,1 procent. “Dit is de kracht van nieuwe IT-technieken als ze goed toegepast worden,” aldus Chiew. Natuurlijk werken dat soort technieken in China goed, maar in de westerse wereld lijkt de kans minder groot dat mensen er zomaar mee akkoord gaan dat er continu foto’s van hun gezichten gemaakt worden en dat de overheid locaties altijd kan volgen.

Andere toepassingen

Het doel van Huawei is echter om steden op veel meer manieren te verbeteren met behulp van IoT-technologie. Zo wil het straatlampen verbinden met het internet en het systeem zo verbeteren dat niet alleen het stroomverbruik omlaag gaat, maar ook dat de onderhoudskosten omlaag gaan.

De planning is om een “zenuwstelsel” van slimme steden te ontwikkelen. Het bedrijf heeft al toepassingen uitgerold in meer dan honderd steden in veertig landen en wil dat aantal alleen maar laten groeien.