2min

In de eerste negen maanden van het in gebruik nemen van het Three Strikes Out-systeem in Frankrijk zijn er al bijna een half miljoen mensen voorzien van een waarschuwing. Dat blijkt echter maar een fractie van wat er uitgedeeld kon worden, er werden door rechthebbenden al 18 miljoen meldingen gemaakt.

In de eerste 9 maanden werden er dus al 18 miljoen IP-adressen naar Hadopi verstuurd. Hadopi is de autoriteit die het Three Strikes Out-systeem zal uitvoeren. Hadopi verstuurde in reactie op deze meldingen 1 miljoen verzoeken naar providers om het IP-adres te koppelen aan een eigenaar en zo werden er in totaal 470.878 waarschuwingen verzonden via de mail.

Een tweede waarschuwing wordt via de post verzonden, dergelijke waarschuwingen zijn inmiddels 20.598 maal verzonden aan mensen die binnen 6 maanden opnieuw de fout in gaan.

Hadopi zou overwegen om slechts tegen een klein deel van deze mensen een rechtszaak aan te spannen, het zou om ongeveer een dozijn gebruikers gaan die al voor de derde keer over de schreef gingen. Zij riskeren een boete van ongeveer 1500 euro, naast een maand verbanning van het internet.

Three Strikes Out
Frankrijk voerde negen maanden geleden het Three Strikes Out-systeem in. Met dit systeem wordt het voor copyright-houders mogelijk om internetproviders op de hoogte te stellen van illegale downloads. Vervolgens is het aan internetproviders om een waarschuwing uit te delen aan de gebruiker achter het overtredende IP-adres. Bij de derde waarschuwing aan het zelfde adres resulteert dit in een straf.