3min

In verschillende Europese landen is er wetgeving omtrent het downloaden van films en muziek. Na Duitsland en Frankrijk komt nu ook Italië met wetgeving over het illegaal downloaden van films en muziek. Wie ook maar één keer illegaal een film downloadt, wordt onmiddellijk van het internet afgesloten. Italië krijgt hiermee de strengste wetgeving in Europa.

Vooralsnog is het slechts een wetsvoorstel dat door enkele leden van Volk van de Vrijheid (Berlusconi’s partij) is ingediend. Zij zijn keihard als het gaat om het schenden van copyright: je hoeft je hier maar éénmaal schuldig aan te maken en je internetverbinding wordt onmiddellijk afgesloten. Oftewel ‘one strike and you’re out’.

De indieners van het wetsvoorstel willen hiermee copyrightschending volledig aan banden leggen. In het wetsvoorstel staat dat een melding van een vermeende schending door een copyrighthouder of burger al voldoende aanleiding is voor de provider om iemand van het internet af te sluiten.

Providers worden verplicht om mee te werken aan een zwarte lijst van mensen die verdacht worden van copyrightschending. Tevens worden zij verplicht om preventieve filters aan te brengen om auteursrechtenschending tegen te gaan. Doen ze dat niet, dan kunnen de providers aansprakelijk gesteld worden. Ten slotte mogen providers geen websites promoten die internetgebruikers kunnen stimuleren om illegaal films en muziek te downloaden.

Analist en verdediger van digitale rechten Paoli Brini zegt dat de wetgeving niet in strijd is met de huidige Europese regelgeving. In zijn ogen verbiedt de EU dat lidstaten gebruikers van het internet afsluiten zonder tussenkomst van de rechter. Maar daar is in het wetsvoorstel geen sprake van aldus Paolini.

Het is niet de eerste keer dat Italië met strenge regelgeving op de proppen komt. Vorig jaar diende Italië een wetsvoorstel in waarbij overheidsinstanties video’s op Youtube moesten goedkeuren. Hiermee wilde het land pornografisch en gewelddadig materiaal weren. Uiteindelijk werd het wetsvoorstel door de Europese Commissie teruggefloten. Het nieuwe wetsvoorstel ligt nu bij de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Eerste Kamer.

In de EU werken ambtenaren ook hard aan internetregelgeving. Groot heikelpunt is dat de een regulering beschouwt als internetcensuur terwijl de ander het als middel beschouwt om illegale internetactiviteiten aan banden te leggen.

Tot nu toe bestaat alleen in Frankrijk de mogelijkheid om mensen van het internet af te sluiten. Onlangs is daar het ’three strikes out’ principe wettelijk vastgelegd: als je drie keer betrapt wordt op schenden van auteursrechten kan de overheid je internetverbinding afsluiten.

In Duitsland willen bestuurders copyrightschending aan banden door het downloaden van films en muziek te legaliseren. De parlementscommissie vindt dat consumenten een verplichte copyrightbelasting moeten gaan betalen op het downloaden van content. Op deze manier krijgen artiesten via een andere weg alsnog een vergoeding.

In Nederland verkondigt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) al geruime tijd dat hij het downloaden wil aanpakken. Op dit moment is het in de wet zo geregeld dat iedereen in Nederland thuiskopieën mag maken van films, muziek en e-books. Het downloaden van deze bestanden is niet illegaal, maar het uploaden en dus aanbieden ervan wel. Als het aan de staatssecretaris ligt wordt dat downloaden nu dus ook illegaal. Maar de regels over dit wetsvoorstel zijn nogal vaag.