2min

Google+ groeit met een sneltreinvaart, er wordt zelfs beweerd dat er inmiddels bijna 20 miljoen leden zich hebben aangemeld bij het sociale netwerk van Google. Ook zouden de bezoekers elke week flink toenemen.

Experian Hitwise heeft een poging gedaan om de groei van Google+ in te schatten en in kaart te brengen. Volgens het onderzoek werd Google+ vorige week naar schatting 1,8 miljoen keer bezocht. Wat neer komt op een stijging van 283 procent ten opzichte van de week ervoor en 821 procent ten opzichte van de week daarvoor. Volgens de schatting was de grootste bezoekerspiek op 14 juli met 317.000 bezoekers. Op 18 juli, de laatste dag van het onderzoek daalde dit aantal naar 226.000 bezoekers.

Dit kan de indruk geven dat de groei van Google+ vertraagt, maar het onderzoek eindigde een dag voordat de Google+ iPhone app beschikbaar kwam, wat ongetwijfeld tot een nieuwe bezoekerspiek zal hebben geleid. Inmiddels is deze app in slechts 24 uur een van de meest gedownloadde gratis apps in Apple’s app store.

Het onderzoek van Hitwise was vooral gericht op het gebruik van de domeinnaam plus.google.com en is daardoor ook erg beperkt. Hierdoor is geen rekening gehouden met het gebruik van de mobiele Android app en de bezoekers vanaf een smartphone, want zij bezoeken niet plus.google.com maar m.google.com. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van Google+ via Google’s nieuwe navigatiebalk bovenaan de website, ook deze kon niet worden meegenomen in het onderzoek van Hitwise.

De cijfers van Hitwise suggereren dat ondanks de miljoenen leden, er maar een klein percentage feitelijk gebruik maakt van Google+. Volgens Hitwise staat Google+ inmiddels op de 42ste plaats van de lijst met sociale netwerksites in de Verenigde Staten, en op de 638ste plaats wereldwijd. Een week eerder stond Google+ nog op de 2402e plaats binnen de VS, wat weergeeft dat er toch een snelle stijging plaats vindt. Ook moet het gebruik van het sociale netwerk via de smartphone niet worden onderschat.